Σε ευθεία πρόκληση για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου προχώρησε η Τουρκία στέλνοντας για ακόμη μια φορά φρεγάτα κοντά στα ιταλικά πλοία «Ievoli Relume» και «NG Worker», που διενεργούν έρευνες βορείως της Κρήτης, στην περιοχή του Λασιθίου.
Η τουρκική φρεγάτα επικοινώνησε δι’ ασυρμάτου με τα δύο ερευνητικά πλοία τονίζοντας ότι κινούνται σε περιοχή που δεν έχει καθοριστεί ακόμη και ως εκ τούτου υποχρεούνται να ζητήσουν άδεια για τις έρευνες και από την Τουρκία.
Η απάντηση στους Τούρκους δόθηκε από το ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, που συνοδεύει τα δύο ιταλικά πλοία μαζί με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού: οι έρευνες διεξάγονται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, γι’ αυτό και εκδόθηκε NAVTEX από την Υδρογραφικη Υπηρεσία.
Οι έρευνες συνεχίζονται με την τουρκική φρεγάτα να πλέει σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων, ωστόσο η νέα τουρκική πρόκληση δημιουργεί προβληματισμό για το σημαντικό αυτό project των 2 δις ευρώ.
Το θέμα έθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, σε συνάντηση που είχαν στη Ντόχα του Κατάρ, προετοιμάζοντας τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών που τοποθετείται για την άνοιξη.
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποσαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη:
«Οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά, το έργο συνεχίζεται χωρίς καμία πιθανότητα να γίνει κάτι διαφορετικό, όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένο. Υπάρχει επιβεβαίωση του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, για το περιστατικό σε έρευνα, για την οποία εκδόθηκε ελληνική Navtex, αλλά το τουρκικό δεν βρίσκεται στα 7 ναυτικά μίλια ή δίπλα, το παρακολουθούμε, εννοείται, με φρεγάτα, αλλά και με σκάφος του Λιμενικού Σώματος και επαναλαμβάνω, κανονικά συνεχίζεται το έργο και οι έρευνες χωρίς καμία πιθανότητα οποιασδήποτε διακοπής ή αλλαγής σχεδίων».
Ι. Κεφαλογιάννης: «Η απάντηση θα δίνεται επί του πεδίου, όπως το 2020»
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας:
«Το Πολεμικό Ναυτικό αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας φρεγάτα ώστε να ενισχύσει την παρουσία μας στην περιοχή. Τυπικά, η Τουρκική κορβέτα (σ.σ. αρχικά οι Τούρκοι έστειλαν κορβέτα και στη συνέχεια φρεγάτα) βρισκόταν εκτός των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, δηλαδή σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, κινήθηκε εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας.
Συνεπώς η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού ενίσχυσε την δραστηριότητα των δύο ερευνητικών πλοίων, διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση στις εργασίες τους. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και επί του πεδίου, όποτε χρειαστεί. Έχω πει κατ’ επανάληψη. Παρά τα ήρεμα νερά που μπορεί να επικρατούν συχνά, τέτοιου είδους ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας.
Η απάντηση θα δίνεται πάντα επί του πεδίου, όπως ακριβώς έγινε και το 2020. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία στην περιοχή, οφείλουμε να παραμείνουμε προσεκτικοί και αποφασιστικοί».
Η «σιωπή» του προέδρου της Κύπρου
Στο μεταξύ, συζητήσεις προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του για το 2025.
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε:
«Με τη δέουσα σοβαρότητα προσεγγίζουμε και το θέμα της Ενεργειακής Ασφάλειας, εφαρμόζοντας αμέσως την τεχνολογία των συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, προκηρύσσουμε νέα Σχέδια Χορηγιών για αποθήκευση ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρουσιάζουμε νέο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και ολοκληρώνουμε το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια στιγμή, και μέσα από την ίδια συλλογιστική που προανέφερα για τον τρόπο χειρισμού σημαντικών έργων υποδομής, θέτουμε σε πορεία ολοκλήρωσης το τερματικό εισαγωγής Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.
Εντός του 2025, σε σχέση με την ενέργεια, εντατικοποιούμε και τις προσπάθειές μας για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Συγκεκριμένα, εντός του έτους θα γίνουν τουλάχιστον δύο νέες γεωτρήσεις στους στόχους «Ηλέκτρα» και «Πήγασος», ενώ στις 17 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου, μεταβαίνω στην Αίγυπτο για Υπογραφή Συμφωνιών για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη».
Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος πρόκειται να αναφερθεί στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.