Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Η νέα αντίδραση της Λευκωσίας και οι ασκήσεις Γαλλικού και Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κάρπαθο

Την ώρα που οι κοινές ασκήσεις του Γαλλικού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Καρπάθου ερμηνεύονται από αναλυτές ως μήνυμα προς την Τουρκία εν όψει και της πόντισης του καλωδίου από τη Γαλλική εταιρεία Nexans για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, στη Λευκωσία αντιδρούν στο σχέδιο παραχώρησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στον φορέα υλοποίησης Great Sea Interconnector (GSI).

Κύπριος αξιωματούχος, με διαρροές του σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αφήνει να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει ως προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της στον φορέα υλοποίησης του έργου GSI την αλλαγή από τον ΑΔΜΗΕ του σχεδίου παραχώρησης.

Σύμφωνα πάντα με την Κυπριακή πλευρά, ο λόγος είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ εκχωρεί στον GSI, στον οποίο πάντως μετέχει και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, την ευθύνη της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου και κρατά την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η Κυπριακή πλευρά, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν το αποδέχεται θεωρώντας ότι το οικονομικό ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και αντιπροτείνει «έναν υγιή συνεταιρισμό εταιρειών-οργανισμών, ακόμα και κρατικών φορέων, στη βάση της ισοτιμίας και με απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρεί -ως συνεταιρισμός- την πλήρη ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε όλες τις φάσεις του έργου και τα έσοδα από αυτό μετά την έναρξη της λειτουργίας του, και, βέβαια, ισότιμο καταμερισμό ευθυνών των μετόχων για τη χρηματοδότηση του έργου και τις προκλήσεις που πιθανό να αντιμετωπίσει».

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στα ανοιχτά της Καρπάθου

Στο μεταξύ, κοινές ασκήσεις αρμάδας του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην οποία δεσπόζει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με φρεγάτα και άλλα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διεξάγονται σήμερα στα ανοιχτά της Καρπάθου, άσκηση που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την Άγκυρα καθώς από την εν λόγω περιοχή θα περάσει το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αν και όταν ποντιστεί από τη γαλλική εταιρεία Nexans

Δομημένη γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η ναυτική αεροπορική ομάδα της Γαλλίας περιλαμβάνει 3 φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού και ένα υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης. Η αρμάδα απέπλευσε πριν δύο εβδομάδες περίπου από την Τουλόν για την επιχειρησιακή αποστολή Clemenceau 25 στη Μεσόγειο, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και θα παραμείνει στη θάλασσα για τέσσερις μήνες.

«Το Clemenceau 25 θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία με τους  εταίρους και συμμάχους από τη Μεσόγειο έως τον Ειρηνικό. Η αποστολή αυτή θα  συμβάλει επίσης στην ικανότητα της Γαλλίας να προλαμβάνει κρίσεις και, εάν είναι απαραίτητο, να παρεμβαίνει», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας