Μενού Ροή
Goldman Sachs: Η AI θα εκτοξεύσει κατά 165% τη ζήτηση ενέργειας από τα data centers έως το 2030

Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε μια κούρσα εξοπλισμών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία θα απαιτήσει πολλά κέντρα δεδομένων υψηλής πυκνότητας καθώς και πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία τους. Η Goldman Sachs  προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2027 και έως και 165% έως το τέλος της δεκαετίας (σε σύγκριση με το 2023).

Οι πρόσφατες κινεζικές εξελίξεις, και ιδιαίτερα το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις αποδόσεις της τρέχουσας και της προβλεπόμενης επένδυσης σε τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με την εκπαίδευση, την υποδομή και την ικανότητα του DeepSeek. «Μακροπρόθεσμα, εάν δούμε την αποτελεσματικότητα να οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων (είτε από hyperscalers είτε από νέα επενδυτικά σχέδια από νέους παίκτες), αυτό θα μετριάσει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης υπερπροσφοράς στην αγορά που βλέπουμε από το 2027 και μετά – κάτι που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και λιγότερη κυκλικότητα στην αγορά των κέντρων δεδομένων», τονίζει η Goldman.

Από την πλευρά της ζήτησης για κέντρα δεδομένων, μεγάλοι πάροχοι cloud και άλλες εταιρείες κατασκευάζουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) ικανά για επεξεργασία και κατανόηση της φυσικής γλώσσας. Αυτά τα μοντέλα πρέπει να εκπαιδεύονται με τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, χρησιμοποιώντας επεξεργαστές έντασης ισχύος. Από την πλευρά της προσφοράς, οι εταιρείες cloud, οι χειριστές κέντρων δεδομένων και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων χρησιμοποιούν μεγάλα ποσά κεφαλαίων για την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων υψηλής χωρητικότητας.

Συνολικά, το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης των data centers θα οδηγηθεί σε σημαντική σύσφιξη τα επόμενα χρόνια, προβλέπει η Goldman Sachs. Το ποσοστό πληρότητας αυτής της υποδομής προβλέπεται να αυξηθεί από περίπου 85% το 2023 σε άνω του 95% στα τέλη του 2026. Αυτό πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μετριασμό από το 2027, καθώς περισσότερα κέντρα δεδομένων ξεκινούν λειτουργία και η αύξηση της ζήτησης βάσει της τεχνητής νοημοσύνης επιβραδύνεται.

Επί του παρόντος, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας από την παγκόσμια αγορά των κέντρων δεδομένων είναι περίπου 55 γιγαβάτ (GW). Οι αναλυτές της προβλέπουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 84 GW έως το 2027

G3

Το παγκόσμιο τοπίο της προσφοράς των κέντρων δεδομένων

Η τρέχουσα χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων στην παγκόσμια αγορά είναι περίπου 59 GW και η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι θα υπάρχει περίπου 122 GW χωρητικότητας μέχρι το τέλος του 2030. Ο συνδυασμός αυτής της χωρητικότητας αναμένεται να στραφεί ακόμη περισσότερο προς τους hyperscalers (70% έναντι 60% σήμερα).

Δεδομένου του υψηλότερου φόρτου εργασίας για επεξεργασία δεδομένων που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη, η πυκνότητα χρήσης ενέργειας στα κέντρα δεδομένων είναι πιθανό να αυξηθεί επίσης, από 162 kW/sq ft σε 176 kW το 2027, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

«Η προσφορά κέντρων δεδομένων - συγκεκριμένα ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργείται η σταδιακή προσφορά - έχει περιοριστεί τους τελευταίους 18 μήνες», σημειώνει η G.A. Αυτοί οι περιορισμοί προέκυψαν από την αδυναμία των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να επεκτείνουν τη χωρητικότητα μεταφοράς λόγω καθυστερήσεων αδειοδότησης, σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού και υποδομής που είναι δαπανηρή και χρονοβόρα για αναβάθμιση.

G2

Η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις κοινής ωφελείας

Καθώς τα κέντρα δεδομένων συμβάλλουν στην αυξανόμενη ανάγκη για ενέργεια, το ηλεκτρικό δίκτυο θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου 720 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανών δικτύου μέχρι το 2030. «Αυτά τα έργα μετάδοσης μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για αποκτήσουν άδεια και στη συνέχεια να κατασκευαστούν πολλά άλλα, δημιουργώντας ένα άλλο πιθανό εμπόδιο για την ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων, εάν οι χώρες δεν είναι προορατικές για αυτό δεδομένου του χρόνου παράδοσης», τονίζει.

Και στην Ευρώπη, μια άνοδος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με γνώμονα τα κέντρα δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από 15 χρόνια πτώσης στον τομέα της ενέργειας. Έχοντας ερευνήσει επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την ήπειρο, η Goldman Sachs διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αιτημάτων σύνδεσης που ελήφθησαν από φορείς εκμετάλλευσης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (κύριος δείκτης μελλοντικής ζήτησης) έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των κέντρων δεδομένων.

g1

Η Goldman υπολογίζει μια πιθανή ώθηση 10-15% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, τα επόμενα 10-15 χρόνια.

«Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο εάν το DeepSeek θα είχε θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο bull case των κέντρου δεδομένων για την Ευρώπη, ωστόσο, τονίζουμε ότι περίπου το 35-40% της κατανάλωσης ενέργειας ενός hyperscaler προέρχεται από ψύξη, κάτι που θα ήταν παρόμοιο σε όλες τις τεχνολογίες», όπως προσθέτει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας