Μενού Ροή
vardinogiannis peristeris
Βόρεια Ελλάδα: Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας - Νέες συμμαχίες και τάσεις συγκέντρωσης

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην αγορά ενέργειας με νέα deals προ των πυλών μεταξύ των ισχυρών παικτών του κλάδου, γεγονός που προϊδεάζει για ενίσχυση των τάσεων συγκέντρωσης στην προμήθεια και παραγωγή ρεύματος μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας το οποίο καθιστά τις συμμαχίες αναπόφευκτες, σε ένα βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil επιβεβαίωσαν σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως βρίσκονται σε συζητήσεις για την εταιρεία Ήρων Ενεργειακή, η οποία ανήκει από τον Ιούλιο του 2021 στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.

Οι δύο όμιλοι επί της ουσίας επιβεβαίωσαν πως εξετάζουν τις επιλογές τους, προς την κατεύθυνση της συγχώνευσης (μέσω απορρόφησης της Ήρων Ενεργειακή από τη θυγατρική της Motor Oil, NRG), χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο.

Tο μυθικό deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον αραβικό κολοσσό της Masdar (αντί 3,2 δισ. ευρώ) αλλάζει το τοπίο για την Ήρων με τις συμπράξεις και τις συμμαχίες ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες να έρχονται με ένταση στο προσκήνιο.

Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δραστηριοποιούνται περίπου 20 εταιρείες με 10 από αυτές να κατέχουν υπολογίσιμα κομμάτια της πίτας, την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι.

Με βάση στοιχεία από ΑΔΜΗΕ και Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μερίδιο του κυρίαρχου παρόχου, της ΔΕΗ κινείται στο 52,11% το μερίδιο της Ήρων Ενεργειακή αγγίζει 11,01%, ενώ της NRG το 4,58%. Οι δύο τους αθροίζουν ένα μερίδιο 15,59%, «απειλώντας» την Protergia (του ομίλου Μetlen) η οποία «κρατά» το 16,87% της αγοράς.

Οι συνέργειες περνούν από τη Βόρεια Ελλάδα

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Βόρεια Ελλάδα συνέργειες και συμμαχίες δίνουν και παίρνουν, αναδιατάσσοντας τον ενεργειακό χάρτη.

Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρούν από κοινού στην ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου(ΥΑΠ) στη χώρα στο Θρακικό Πέλαγος καθώς οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil RenewableEnergy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική ΠροβατάΤραϊανουπόλεως», θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ολοκληρώθηκαν.

Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Το πρωτοπόρο αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Υπενθυμίζεται πως και η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του 100% της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.» από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, κατέχει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 216 MW.

Αν ανοίξουμε την εικόνα και επιχειρήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ, διαπιστώνουμε πως καταγράφεται συνωστισμός ενεργειακών… γιγάντων στην ίδια περιοχή με λίαν πιθανό το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο projects υπό μία κοινή μετοχική ομπρέλα, επί της ουσίας θα πρόκειται για μία σύμπραξη βαρύνουσας σημασίας στον τομέα των ΑΠΕ.

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Ταυτόχρονα, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας (πλήρως κρατική πλέον μετά την πώληση του ποσοστού της HELLENiQ EΝΕRGY στο ΤΑΙΠΕΔ αντί 208 εκατ.),«ζεσταίνουν» τις μηχανές της ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, της νέας υπερσύγχρονης μονάδας αερίου.

Πρόκειται για μια μονάδα (επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ), που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια ανάσα από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ικανή να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»  διαμορφώνεται ως εξής: ΔΕΗ με ποσοστό 71% και ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%.

Ο σταθμός, υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία, διευρύνοντας και το γεωστρατηγικό αποτύπωμα του project.

Κομοτηνή

Κατηφορίζοντας, συναντάμε την «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».

Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μία επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οποίες έκαστος κατέχουν το 50% της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, έρχεται να στηρίξει το ηλεκτρικό δίκτυο σε μία στιγμή που αναδεικνύεται καθημερινά ο κρίσιμος  ρόλος του φυσικού αερίου που θα μας συντροφεύει έως το 2050 τουλάχιστον μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η πράσινη μετάβαση η οποία… χωλαίνει.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μικτής ισχύος 877 MW, έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της υπό κανονικές συνθήκες, με την εμπορική λειτουργία του εργοστασίου να αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 (Μάρτιος).

Οι εν αναμονή επενδύσεις της Elpedison στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, μετά την εξαγορά του 50% της Elpedison (που κατείχε μέχρι πρότινος η ιταλική Edison) από την HΕLLENiQ ENERGY στα τέλη του 2024, σε νέες βάσεις μπαίνει η υλοποίηση ή μη δύο μεγαλεπήβολων κυοφορούμενων επενδύσεων της Εlpedison στην Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη επένδυση αφορά την κατασκευή πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης (project 150 εκατ.), στον Θερμαϊκό κόλπο και η δεύτερη την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου στα Διαβατά (project 450 εκατ).

Αφού ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Elpedison είτε θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης και οι δύο επενδύσεις, είτε θα εγκαταλειφθούν είτε θα γίνει η μία από τις δύο. Οι αποφάσεις εκτιμάται πως δε θα αργήσουν…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας