Μενού Ροή
mitsotakis
Κ. Μητσοτάκης για κόστος ενέργειας: δεν αρκούν οι ελληνικές λύσεις, χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις-Αναγκαίες οι επενδύσεις σε διασυνδέσεις

Με τη φράση «δεν αρκούν μόνο ελληνικές λύσεις, πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε για ακόμη μια φορά μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μιλώντας στο «Thessaloniki Summit», επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση, καθώς, όπως εξήγησε, «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μεσομακροπρόθεσμα η ενέργεια η οποία θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα είναι φθηνότερη και θα μας βοηθήσει να  ρίξουμε συνολικά το κόστος της ενέργειας στην πατρίδα μας. Είμαστε από τους ευρωπαίους πρωταγωνιστές, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και θα το υλοποιήσουμε αυτό».

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι «ώστε να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ενιαία, γιατί σήμερα δεν λειτουργεί ενιαία. Βλέπουμε πολύ μεγάλες διαφορές τιμών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας με έμφαση ότι «η νοτιοανατολική Ευρώπη, «τιμωρήθηκε» από τις ελλείψεις διασυνδέσεων με την κεντρική Ευρώπη και με τη βόρεια Ευρώπη».

Για τον λόγο αυτό ανέδειξε ως κρίσιμο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ευρωπαϊκές επενδύσεις σε διασυνδέσεις που, όπως είπε, «θα μπορούν να μας επιτρέπουν ουσιαστικά, ως Ευρώπη, να λειτουργούμε με μία αγορά η οποία θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει ρεύμα ανάλογα με το πού αυτό είναι φθηνότερο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πια είναι εξαγωγική στην ενέργεια. Και αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είμαστε πιο φθηνοί από τους γείτονές μας. Εξάγουμε στους γείτονές μας. Αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε κατ’ ανάγκη φθηνοί άμα δούμε συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά.

Άρα -συνέχισε- υπάρχουν εθνικές πολιτικές, υπάρχουν και ευρωπαϊκές πολιτικές. Και αναμένω από την Πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία έχω συνομιλήσει και έχω αλληλογραφήσει πολλές φορές, συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε συνολικά να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σχέση με την Κίνα, με αυτό το κόστος ενέργειας το οποίο αυτή τη στιγμή επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά μας, τα οποία, να τονίσω, έχουμε καταφέρει και τα έχουμε προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό.

Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο δομικό και δεν αρκούν μόνο ελληνικές λύσεις. Πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απλοποίηση αδειοδότησης -προώθηση επενδύσεων

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια ότι η Ευρώπη στα ζητήματα των υποχρεώσεων συμμόρφωσης, με μια σειρά από ευρωπαϊκές νομοθεσίες και κανονισμούς, έχει -νομίζω- ξεπεράσει τα όρια του τι θεωρείται πια λογικό και τι βάρος επιβάλλουμε, ειδικά στις μεταποιητικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Και είναι δεδομένο ότι πρέπει να πάμε σε μια σημαντική οριζόντια απλοποίηση ευρωπαϊκών κανόνων, ειδικά όταν μιλάμε για συμμόρφωση με προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι απολύτως κομβικό, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα» την αύξηση των επενδύσεων. «Έχουμε, ήδη, αυξήσει το ποσοστό των επενδύσεων σημαντικά σε σχέση με το πού ήμασταν το 2019. Δεν είμαστε, όμως, εκεί που θέλουμε, δεν είμαστε ακόμα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισήμανε και έθεσε ως προϋπόθεση  των επενδύσεων, το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, την εύκολη χρηματοδότηση, τη βοήθεια από το κράτος και από την Ευρώπη.

Παράλληλα, προϊδέασε ότι τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε πρόκειται για το Modernization Fund είτε για το Innovation Fund, θα στραφούν πολύ περισσότερο στη στήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Να αναλάβουν ρίσκο οι επιχειρήσεις

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τους προέτρεψε να αναλάβουν ρίσκο και να επενδύσουν για να κάνουν πράξη τα οράματά τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξέρω πολλές επενδύσεις οι οποίες γίνονται χωρίς κατ’ ανάγκη να ζητούν υποστήριξη από την πολιτεία. Είναι χρήσιμη αυτή η υποστήριξη, προφανώς εμπίπτει και αυτή στους συνολικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Το πιο σημαντικό, όμως, και απευθύνομαι σε ένα επιχειρηματικό κοινό, είναι εσείς οι ίδιοι να πιστέψετε στις προοπτικές της εταιρείας σας, στις δυνατότητες τις οποίες έχετε να μπορέσετε να επενδύσετε και να κρατήσετε αυτό το οποίο σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα, μια οικονομική σταθερότητα, μια πολιτική προβλεψιμότητα, ως κάτι το οποίο -σας διαβεβαιώνω- δεν είναι καθόλου δεδομένο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την εποχή της κρίσης. Η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, η μελλοντική ανάπτυξη περνάει και μέσα από τη δική σας διάθεση τελικά να αναλάβετε επιχειρηματικό ρίσκο, να επενδύσετε και να κάνετε πράξη τα οράματά σας και τα σχέδιά σας. Αυτή δεν είναι η δουλειά του κράτους. Η δουλειά του κράτους είναι να δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο. Δεν είμαστε εκεί όπου θέλουμε να είμαστε αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ότι έχουμε σχέδιο για το πού θέλουμε να φτάσουμε στα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας