Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των σχεδίων για "άμεση συνεργασία" με αξιόπιστους προμηθευτές, ώστε να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters.
Η ΕΕ κατέστησε νομικά δεσμευτικό τον στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, που σημαίνει ότι το μπλοκ πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά καλείται επίσης να αντιμετωπίσει την πρόκληση των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με εμπορικούς δασμούς εάν δεν εισάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε προσχέδιο εγγράφου που περιγράφει τα μέτρα για τη μείωση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι "θα συνεργαστεί άμεσα με αξιόπιστους προμηθευτές LNG για τον εντοπισμό πρόσθετων ανταγωνιστικών ως προς το κόστος εισαγωγών από υφιστάμενα και μελλοντικά έργα εξαγωγών LNG". Δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες επιδιώκει να συνεργαστεί.
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης. Οι αγορές της από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς η ΕΕ αποφάσισε να μειώσει δραστικά τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να τερματίσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έως το 2027, αλλά προς το παρόν η Μόσχα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ.
Επισημαίνοντας την πολιτική του Τόκιο να χρηματοδοτεί έργα υποδομής για την εξαγωγή LNG, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μακροχρόνιες συμβάσεις, το προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ θα εξετάσει "το ιαπωνικό μοντέλο".
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου πρέπει να λήξουν έως το 2049 για να ευθυγραμμιστούν με τον στόχο του μπλοκ για το 2050 για "μηδενικές καθαρές εκπομπές". Το μπλοκ έχει επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να βασίζονται στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έφτασε σε υψηλά δύο ετών την περασμένη εβδομάδα, για τον καθορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη συγκράτηση των τιμών, το έγγραφο αναφέρει ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα σύστημα για τη συγκέντρωση της ζήτησης LNG από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να τις βοηθήσει να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ως "καταφύγιο" από τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.
Αυτή είναι μια μέθοδος που ακολουθείται επίσης από τις ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως επιδιώκουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με μεγάλους παραγωγούς LNG. "Η κοινή αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τη διερεύνηση της δυνατότητας πιο μακροπρόθεσμων συμβατικών δεσμεύσεων για να καταστούν οι τιμές πιο σταθερές", αναφέρεται στο σχέδιο.
Το τελικό έγγραφο ενδέχεται να αλλάξει πριν από τη δημοσιοποίησή του στις 26 Φεβρουαρίου, ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.