Μενού Ροή
Προειδοποίηση του IEA για συνεχιζόμενες παγκόσμιες απειλές στην ενεργειακή ασφάλεια

Η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο από αναταράξεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ενόψει μιας πολιτικής συνάντησης στο Λονδίνο με θέμα την ενέργεια.

«Τα μαθήματα από την Ουκρανία δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, σημειώνοντας τους «τρεις χρυσούς κανόνες» για την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας,

  2. Την πολιτική σταθερότητα για να ενθαρρυνθούν μακροπρόθεσμες ενεργειακές επενδύσεις, και

  3. Τη διεθνή συνεργασία.

Παρά αυτούς τους κανόνες, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρεις αυτοί στόχοι είναι πιο δύσκολοι στην πράξη απ’ ό,τι στη θεωρία. Τώρα, η εμπορική επίθεση με δασμούς από τον Τραμπ περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, επηρεάζοντας τον τρίτο «χρυσό κανόνα» —τη συνεργασία. Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, ο εμπορικός πόλεμος με δασμούς θα επηρεάσει επίσης τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και δεν διευκρίνισε προς ποια κατεύθυνση.

Πολιτικοί ηγέτες συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια μαζί με εκπροσώπους της ενεργειακής βιομηχανίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μεγάλες πετρελαϊκές και αεριοπαραγωγικές εταιρείες όπως οι Shell, BP, ExxonMobil, TotalEnergies, Eni και Equinor, καθώς και παραγωγοί εναλλακτικής ενέργειας, όπως οι δανέζικες εταιρείες ανεμογεννητριών Ørsted και Vestas. Θα παρευρεθούν επίσης πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας όπως η γαλλική EDF, η ιταλική Enel και η βρετανική Octopus.

«Θα εξετάσουμε τους παραδοσιακούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, όπως η απώλεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και νέους αναδυόμενους κινδύνους, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η απώλεια κρίσιμων ορυκτών», δήλωσε ο Μπιρόλ του IEA.

Αναφερόμενος στα κρίσιμα ορυκτά, η Financial Times επεσήμανε ότι κινεζικές εταιρείες θα είναι απούσες από τη συνάντηση. «Προσκαλέσαμε την Κίνα, αλλά δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να αποδεχτεί λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων», δήλωσε ο Μπιρόλ, του οποίου ο IEA συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με τη βρετανική κυβέρνηση. «Θα θέλαμε όλοι να είναι στο τραπέζι, αλλά οι χώρες που συμμετέχουν εκπροσωπούν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ — κάτι που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου κακό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας