“Στόχος είναι να έχουμε EBITDA 2 δισεκ μεσοπρόθεσμα” ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκτελεστικός πρόεδρος της Metlen Energy & Metals κατά τη διάρκεια του Capital Markets Day 2025 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Απριλίου. Παράλληλα σημείωσε ότι η επίτευξη του εν λόγω μεσοπρόθεσμου στόχου των €2 δισ. σε EBITDA θα γίνει βάσει οργανικής ανάπτυξης, χωρίς συνυπολογισμό τυχόν εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και με τη δημιουργία νέων πυλώνων ανάπτυξης σύμφωνα με το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο. ”Όλα αυτά θα συμβούν έχουν κατά νου την πολύ καλή θέση της εταιρείας μας, χωρίς να βάλουμε μέσα καμία ενέργεια συγχωνεύσεων ή απορροφήσεων” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Η ρήση αυτή εκκινεί, προφανώς, δίνει αφορμή για το “δια τάυτα” της επέκτασης στον κομβικό τομέα της ενέργειας, όπου, όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Metlen, οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές δίνοντας τα εύσημα στην ηγετική ομάδα, που τρέχει τον κλάδο.
Κι όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, αλλά και ο ο Chief Executive Director της METLEN στον τομέα της Ενέργειας κ. Γιάννης Καλαφατάς, καταγράφονται την ώρα που οι αβεβαιότητες στην αγορά και η υψηλή μεταβλητότητα αναμένεται να κυριαρχήσουν για πολύ ακόμη στην αγορά.
"Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι ομαλή και ευθύγραμμη, όμως η κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει" ανέφερε ο κ. Καλαφατάς και τόνισε: "Οι ΑΠΕ θα επεκταθούν, με ταυτόχρονη αύξηση της αποθήκευσης, ενώ το φυσικό αέριο θα παραμείνει παρόν, προς εξισορρόπηση του δικτύου. Σε αυτό το τοπίο η METLEN Energy είναι άριστα τοποθετημένη, κατέληξε.
Σε ότι αφορά την παγκόσμια πλατφόρμα ενεργειακής μετάβασης, η METLEN εστιάζει στην κατασκευή έργων "με το κλειδί στο χέρι" στην ηλεκτροπαραγωγή, τις υποδομές δικτύου και τις ψηφιακές λύσεις.
Σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ σε διάφορες τεχνολογίες.

Οι 7 τάσεις που δίνουν τον τόνο στην ενεργειακή αγορά
Μάλιστα, ο Γιάννης Καλαφατάς, περιέγραψε επτά θεματικές, που καθορίζουν τις τάσεις την παγκόσμια αγορά. Εξήγησε δε ότι υπάρχει η τάση μετακίνησης στα δίκτυα και στην αποθήκευση ενέργειας.
Αναλυτικά είπε ότι στην αγορά ενέργειας καθοριστικά είναι:
Ο ρόλος του φυσικού αερίου. Προέβλεψε, δε, ότι θα παραμείνει στο μείγμα για μεγάλο διάστημα. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, το φυσικό αέριο θα παραμείνει στο μείγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγαλώνει η ανάγκη για μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης ΑΠΕ.
Ο ρόλος των μονάδων φυσιικού αερίου καθώς όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη για ευέλικτες μονάδες.
Ο ρόλος του μοντέλου ανάπτυξης ΑΠΕ, με κομβικό το χτίσιμο μονάδων με το κλειδί στο χέρι και την πώλησή τους εν συνεχεία. Κι αυτό μια και η ιδιοκτησία των ΑΠΕ και των μπαταριών δεν αποτελεί ελκυστικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτός είναι και ο λόγος. ‘αλλωστε, που η εταιρεία ακολουθεί το μοντέλο του asset rotation.
Ο ρόλος της βελτιστοποίησης των μοντέλων προμήθειας και εμπορίας. Το energy optimisation και trading, που όπως ανέφερε είναι εξίσου σημαντικό με την παραγωγή.
Ο ρόλος των νέων υποδομών καθώς η εστίαση στην ενεργειακή μετάβαση μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τις ΑΠΕ στις υποδομές και την αποθήκευση.
Ο ρόλος της τεχνολογίας και της επέκταση υποδομών.Όπως είπε, ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας, η εστίαση της ενεργειακής μετάβασης μετατοπίζεται από τις ΑΠΕ προς τα δίκτυα και την αποθήκευση, ενώ ο ρόλος της τεχνολογίας ενισχύεται.
Ο γεωπολιτικός παράγων καθώς η γεωπολιτική αστάθεια θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τις αγορές.
Το χαρτοφυλάκιο έργων
Στο μεταξύ, όπως είπε ο κ. Καλαφατάς, το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της METLEN έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 GW υπό ανάπτυξη έργων. Παράλληλα, το ανεκτέλεστο EPC έργων άνω του €1,5 δισ. δίνει τη δυνατότητα για συνεχή επανεπένδυση μέσω του μοντέλου που ακολουθεί η εταιρεία και ονομάζεται Asset Rotation Model. Αυτό επιτρέπει την μείωση των ρίσκων από τη διακράτηση μονάδων ΑΠΕ αλλά και την τόνωση της ρευστότητας της εταιρείας. Μέσω του σχήματος αυτού η εταιρεία έχει παρουσία σε 10 χώρες και “βλέπει” για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο Ομιλος επιλέγει στρατηγικά έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης είτε για να τα λειτουργήσει είτε για να τα αξιοποιήσει προς ενίσχυση της ρευστότητας, τόνισε ακόμα ο κ. Καλαφατάς, ενώ υπογράμμισε την παρουσία του Ομίλου στις λύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Το χαρτοφυλάκιο, ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει 12,5 γιγαβάτ ΑΠΕ και αποθήκευσης (σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας), και ένα μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.
Ο κ. Καλαφατάς, μάλιστα, τόνισε ότι η METLEN έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, επεκτεινόμενη και εκτός συνόρων.
"Τα τελευταία χρόνια ενισχύσαμε ΑΠΕ και αποθήκευση, ενώ κατασκευάσαμε και θέσαμε σε λειτουργία το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο θερμικό σταθμό (με καύση φυσικού αερίου) στην ελληνική αγορά - σε μια εποχή που η αγορά προέβλεπε το τέλος των ορυκτών καυσίμων.
Οι επενδύσεις
Στο φόντο αυτό η ανάπτυξη του κλάδου αναμένεται να “πατήσει” στις ΑΠΕ, την αποθήκευση αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας στον κλάδο των ευέλικτων μονάδων φυσικού, όπως ανέφερε ο Chief Executive Director της METLEN στον τομέα της Ενέργειας κ. Γιάννης Καλαφατάς κατά την παρουσίαση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Βέβαια, όπως τόνισε και ο κ. Μυτιληναίος ο τομέας Ενέργειας της METLEN παραμένει βασική κινητήρια δύναμη της κλιμακούμενης ανάπτυξης και αναμένεται να “τραβήξει” ένα σημαντικό, έως και 60% των επενδύσεων μέχρι το 2028, που ανέρχονται στα 970 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο 40%, περίπου 500 εκατ. να πηγαίνει στην μεταλλουργία, ανάκτηση μετάλλων, τα λεγόμενα κυκλικά μέταλλα.
Μερίδια στην Ελλάδα
Παράλληλα η εταρεία, όπως είπε και ο κ. Μυτιληναίος έχει στόχο για την κατάκτηση μεριδίου 30% στη λιανική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα έως το 2028, σε συνδυασμό με την επέκταση των δραστηριοτήτων στα δίκτυα, τα κέντρα δεδομένων (Data Centers) και την ψηφιακή διαχείριση ζήτησης.
Ισχυρό χαρτί, όπως αναφέρθηκε, αποτελούν οι τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, καθώς και το δυνατό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. Σημαντικότερο asset, ωστόσο, αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας - που έτσι στον τομέα της ενέργειας κατάφερε να φτάσει στο 20%.
Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει κόμβους εμπορίας και προμήθειας ενέργειας στην Ιταλία και την Ελβετία, αξιοποιώντας περαιτέρω τις διασυνδεδεμένες αγορές ενέργειας της Ευρώπης και ενισχύοντας τις δυνατότητές της στην εισαγωγή φυσικού αερίου. Παράλληλα, με βάση πληροφορίες, αναμένει την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να επισπεύδει διαδικασίες, για πιθανές εξαγορές, τόσο στην Ιταλία όσο ενδεχομένως, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, στην Ελλάδα, εταιρειών προμήθειας. ‘Στη Ιταλία υπάρχουν εταιρείες νσε μεγέθη κατάλληλα” αναφέρουν αρμόδιες πηγές που ωστόσο συστήνουν υπομονή για τις όποιες κινήσεις στην Ελλάδα, μια και ακόμη η χώρα, όπως τονίζεται, βαδίζει σε κύκλο “υπερτιμημένων” αξιών στον κλάδο.
“Επεκτείναμε με ταχείς ρυθμούς τις δραστηριότητες στην προμήθεια, ενισχύοντας την PROTERGIA της οποίας το μερίδιο αγοράς προσεγγίζει πλέον το 20%, με 25.000 νέους πελάτες τον μήνα και ποσοστό αποχώρησης στο 22%. Η αγορά θα παραμείνει ευμετάβλητη, και σε αυτό το περιβάλλον θα εστιάσουμε στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Στόχος είναι ως το 2028 η PROTERGIA να έχει φτάσει σε ένα μερίδιο 30%" συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατάς και προσέθεσε:
"Για να επιτευχθεί ο στόχος, δίνεται έμφαση τους πελάτες υψηλής αξίας με καινοτόμα και ασφαλή προϊόντα. Στόχος και η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά Β2Β, αλλά και μια στρατηγική διατήρησης πελατών. Τέλος, κατάλογος προϊόντων επεκτείνεται δημιουργώντας ένα οικοσύστημα λύσεων για τους πελάτες."