Μενού Ροή
Βρήκαν τη "χρυσή τομή" ΔΕΗ, ενεργοβόρες βιομηχανίες - Τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί ύστερα από πολύμηνη αντιπαράθεση, η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, , όπως ανακοίνωσε ο Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Mytilineos.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, που μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, η συμφωνία θα βοηθήσει τη βιομηχανία στην πορεία της προς την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα και ότι η βοήθεια της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται αφορούν ορισμένα επιμέρους ζητήματα και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν ως το τέλος της εβδομάδας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος υπήρχε κόντρα μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας αναφορικά με το θέμα των τιμών ρεύματος, καθώς η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει μεγάλες αυξήσεις, διατηρώντας το δικαίωμα να τις επιβάλει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2021.

Η πλευρά της βιομηχανίας είχε απορρίψει τις αλλαγές που έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούσαν στην κατάργηση της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο –μέτρο που η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι θα είναι η αφορμή για να σβήσουν φουγάρα μιας και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες. Ειδικά στους δύο αυτούς κλάδους, σε ποσοστό 80% οι μονάδες δουλεύουν νυκτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, ώστε αφενός να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να εξασφαλίσουν το προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο για τη ΔΕΗ και το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, με τις προτάσεις της ΔΕΗ καταργούνταν οι εκπτώσεις όγκου και εισαγόταν ρήτρα προσαύξησης, ενώ επίσης ζητείται από τους ενεργοβόρους καταναλωτές να δεσμευτούν για το ύψος της κατανάλωσής τους και, αν σε μηνιαία βάση υπολείπεται πάνω από 2%, τότε η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ζημιές» -ρήτρα "take or pay".

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Mytilineos, πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για «πράσινο αλουμίνιο» έως το 2030, δηλαδή για την ηλεκτροδότηση μίας από τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η παραγωγή του αλουμινίου το 2030 θα βασίζεται αποκλειστικά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της εταιρείας για μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% το 2030 και για μηδενικές εκπομπές στο σύνολο των δραστηριοτήτων το 2050. Η εταιρεία έχει ήδη αντικαταστήσει τον λιγνίτη με φυσικό αέριο για την παραγωγή του αλουμινίου και μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια σκοπεύει να περάσει από το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σε ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα του ομίλου με παραγωγή που θα προέρχεται κατά 2.000 MW από φυσικό αέριο και 2.000 MW από ΑΠΕ. Όπως έχει τονίσει ο κ. Μυτιληναίος, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου θα χρειαστεί έως και 15 χρόνια για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα ενώ ο Τομέας Βιώσιμων Έργων θα καταφέρει το ίδιο αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας