Στο περιθώριο των εγκαινίων της παράλληλης έκθεσης της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 30 Ιουνίου, σειρά επισκέψεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς και στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S). Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, Αναστάσιο Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κυριάκο Ποζρικίδη για την πορεία υλοποίησης του οραματικού σχεδίου της ολοκληρωμένης ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου έκτασης 176 στρεμμάτων, με την ολοκλήρωση χθες του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η αναβάθμιση της ΔΕΘ, που αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πρότυπο εκθεσιακό κέντρο «θα αναμορφώσει ριζικά την εικόνα της πόλης, η οποία θα αποκτήσει ένα φιλικό προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αλλά και έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι «η ολοκληρωμένη ανάπλαση της ΔΕΘ έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευασθεί ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας με χώρους πρασίνου, που θα συνδυάζει εκθεσιακές, πολιτιστικές, κοινωνικές, εμπορικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις». Από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, τονίστηκε η σημασία της λειτουργίας της ΔΕΘ τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και για τη χώρα και διεθνώς, καθώς «αποτελεί το κορυφαίο και πολυδιάστατο εκθεσιακό γεγονός που οργανώνεται ετησίως με ιστορική συνέχεια και συνέπεια από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η διοργάνωση της κάθε Σεπτέμβριο, πέραν του θεσμικού της χαρακτήρα, σηματοδοτεί και την έναρξη του νέου οικονομικού έτους για τη χώρα, διατηρώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας οργάνωσης εξίσου αξιόπιστης για τους επαγγελματίες, το κοινό και την Πολιτεία». Θέμα της συνάντησης αποτέλεσε, επίσης, η συμμετοχή του ΥΠΕΝ στην 85η ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Επόμενος σταθμός ήταν ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιλύθηκαν σημαντικά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα ώστε ο Εμπορικός Σταθμός Θεσσαλονίκης να μετατραπεί σε ένα σύμβολο μνήμης και σεβασμού της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Η ανέγερση του Μουσείου στο συγκεκριμένο σημείο προκρίθηκε λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναχώρησαν από εκεί τα «τρένα του θανάτου». «Το Μουσείο αποτελεί ένα έργο εμβληματικό, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για όλη τη χώρα. Μια χώρα, και ένας λαός, που θέλει να προοδεύσει πρέπει να μπορεί να κοιτάει χωρίς φόβο το παρελθόν του και να χαράσσει νέα πορεία προς ένα φωτεινότερο μέλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε: «Μετά από συστηματική δουλειά επιλύσαμε ένα χρονίζον θέμα δίδοντας τα απαραίτητα χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία για να ξεκινήσουν οι εργασίες του Μουσείου Ολοκαυτώματος μέσα στο 2021. Πρόκειται για ένα έργο ιστορικής μνήμης, υψηλού συμβολισμού διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα είναι και χρονικά θετικό το γεγονός ότι η έναρξη εργασιών θα συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος». Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Τέλος, η πολιτική ηγεσία επισκέφθηκε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) και ενημερώθηκε για τα προγράμματα και τις λύσεις καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των φιλόδοξων περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ειδικότερα, ο Διευθυντής και Senior Account Manager Public Sector Cisco Hellas, Νίκος Λαμπρογεώργος και ο Υπεύθυνος, Αλέξης Χαριστός παρουσίασαν λύσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων και των συστημάτων ενέργειας, καθώς και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες «συνδέονται άμεσα με τις ενέργειες και το σχέδιο δράσης του Υπουργείου, σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον και τον αστικό χώρο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι «στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη διαχείριση της ενέργειας και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Για να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους, οι συνεργασίες και η διασύνδεση του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό καθώς και με την επιστημονική κοινότητα και την καινοτόμα νεολαία, είναι μείζονος σημασίας». Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, έκανε μια σύντομη αναφορά στη δράση της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος σχετικά με τις βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, καθώς και στη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση των καταστροφών, για την προώθηση της κλιματικής ουδετερότητας των αστικών περιοχών, για την αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων και των ψηφιακών πλατφορμών στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και του αστικού δημόσιου χώρου».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και συζήτησαν μια σειρά ουσιαστικών περιβαλλοντικών και χωροταξικών ζητημάτων της συμπρωτεύουσας που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και κοινών δράσεων για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.