Μια ομάδα από 40 Ευρωβουλευτές και ανώτατα διευθυντικά στελέχη βιομηχανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και από την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν και η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιδείξει φιλοδοξία και αποφασιστικότητα ώστε να καταστήσει το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ κατάλληλο για έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των εκπομπών του 2030, ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής για το κλίμα Frans Timmermans. Ο ρυθμιστικός βραχίονας της ΕΕ στις 14 Ιουλίου πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά μέτρων για την ευθυγράμμιση της οικονομίας της με την Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο καθαρών μηδενικών εκπομπών στον κόσμο.
«Πολλές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες« να αναπτύξουν τη συζήτηση », το ίδιο θα έπρεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τους CEOs της BASF SE, Allianz SE, Volvo AB, ThyssenKrupp AG, Siemens AG και 17 άλλες εταιρείες από την ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg. «Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στις πράξεις μας. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να είμαστε αποφασιστικοί.
Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την τελική έγκριση για την ενίσχυση του στόχου μείωσης των εκπομπών του 2030 σε τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο μείωσης κατά 40%. Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να αυξήσει τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 38% έως 40% της κατανάλωσης ενέργειας έως το τέλος αυτής της δεκαετίας, από το σημερινό 32%.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια ευκαιρία για το μπλοκ να διασφαλίσει ότι το σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργεί το συντομότερο δυνατό, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κατάφεραν να καλύψουν τα κενά στη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, σύμφωνα με την επιστολή, η οποία επίσης υπογράφηκε από τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Royal Dutch Shell Plc και TotalEnergies SE και νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων του Γερμανού ευρωβουλευτή Γερμανών Peter Liese και της ελληνίδας συναδέλφου του Μαρία Σπυράκη.
Πρόσληψη καθαρής ενέργειας
Η μείωση των βιομηχανικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού. Ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα εκπομπών και εμπορίου της ΕΕ μείωσαν τη ρύπανση κατά 15% πέρυσι, οι κατασκευαστές σημείωσαν πτώση κατά μέσο όρο 7%, με τη βιομηχανική παραγωγή να επηρεάζεται επίσης από την πανδημία. Η επιτάχυνση της μετάβασης απαιτεί μαζική απορρόφηση καθαρής ενέργειας, ανέφεραν στην επιστολή τα διευθυντικά στελέχη εταιρειών όπως η ArcelorMittal SA και η Titan Cement International SA.
Για να οδηγήσει στη μετάβαση σε τεχνολογίες και καινοτομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Ευρώπη χρειάζεται υποδομή, πρόσβαση σε άφθονο τροφοδοτικό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γρήγορη εισαγωγή νέων διαδικασιών για την αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, σύμφωνα με την επιστολή. Χωρίς ισχυρές πολιτικές και μεγαλύτερες επενδύσεις, η περιοχή κινδυνεύει να καθυστερήσει τη μείωση των εκπομπών, να εμποδίσει την ανταγωνιστικότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Οι υπογράφοντες την επιστολή, που περιλαμβάνουν 18 μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ σε πολιτικές ομάδες, κάλεσαν την επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα καταργήσουν τα σημεία συμφόρησης του δικτύου, θα επιτρέψουν την ελεύθερη ροή ενέργειας μεταξύ των χωρών και θα αποφύγουν εμπόδια για την ολοκλήρωση της καθαρής ενέργειας.
«Είμαστε ακόμη μακριά από τους αναγκαίους όγκους και χωρητικότητα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξαπολύσουμε την επιχειρηματική περίπτωση βιομηχανικής ηλεκτροδότησης», ανέφεραν. «Οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές κινούνται γρήγορα. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στις πράξεις μας ».