Μενού Ροή
Επιχείρηση 1.700 μονάδες στο Χ.Α. - Οι τράπεζες, τα ρεκόρ της Metlen και οι υπόλοιπες

Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση που έχει κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις που ακολούθησαν το μεγάλο ξεπούλημα της «μαύρης» Δευτέρας 7 Απριλίου, όταν όλες οι αγορές βυθίστηκαν, ενώ το Χ.Α. καταποντίστηκε κατά 7,43%, σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών.

Στην δυναμική αντίδραση και στη βελτίωση της ψυχολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς συνέδραμε η καλυτέρευση του διεθνούς κλίματος, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ, υπό την πίεση της επενδυτικής βιομηχανίας και όσων κηδεμονεύουν την παγκόσμια ροή κεφαλαίων, κάνει ιστορικών διαστάσεων κυβιστήσεις, τόσο για τους δασμούς, όσο και σε ό,τι αφορά τη ρητορική του για τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.

Όμως, το Χ.Α. έχει πολύ καλύτερη αντίδραση έναντι των διεθνών αγορών, καθώς η ελληνική οικονομία αλλά και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε διαφορετικό timing έναντι των ξένων δεικτών. Η εν πολλοίς απρόσμενη – λόγω της ευρύτερης ανασφάλειας διεθνώς - αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P Global Ratings την περασμένη Παρασκευή επέδρασε θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, ενώ θετικά συνέδραμε και η είδηση για το ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα, που έφερε τα μέτρα ενίσχυσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, ως οικονομική οντότητα, βρίσκεται σε διαφορετική «πίστα» έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς έχει επιστρέψει μετά από μια μαύρη δεκαετία χρεοκοπίας, ενώ ακόμη δεν έχει πιέσει τα προ κρίσης επίπεδα, ούτε από πλευράς ΑΕΠ, ούτε από πλευράς χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κλάδο ναυαρχία, τις τράπεζες.

Άρα, η χώρα μας έχει λόγους επενδυτικής υπεραπόδοσης συγκριτικά με τις γύρω οικονομίες και τα αντίστοιχα χρηματιστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δύναται να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το ευρύτερο διεθνές επενδυτικό κλίμα. Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. παρουσιάζει την ταχύτερη κίνηση «επιστροφής» από την πρόσφατη κρίση των δασμών, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης.

Η αντίδραση των κύριων δεικτών

Έτσι, από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.478,92 μονάδων που έκλεισε τη «μαύρη» Δευτέρα 7 Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει αντίδραση +15,29%, ενώ αν «μετρηθεί» η αντίδραση από το χαμηλό εκείνης της ημέρας, όταν ο Γ.Δ. κατήλθε στις 1.455,08 μονάδες, τότε η αντίδραση φτάνει στο +17,11%.

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 καταγράφει άνοδο 16,96%, ενώ από το χαμηλό εκείνης της ημέρας κερδίζει +19,26%. Ο Mid Cap ενισχύεται λίγο πάνω από 11% συνεχίζοντας να έχει σαφώς πιο αδύναμη εικόνα, ενώ κυρίαρχος στην αντίδραση με ράλι +20,66% είναι ο τραπεζικός δείκτης.

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν στο ράλι αποκατάστασης

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν στο ράλι αποκατάστασης των δέκα ημερών ασφαλώς είναι οι τράπεζες, όμως εξαιρετική εικόνα έχουν πολλές μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας, που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα πρωτύτερα, λόγω του φόβου επιβολής σκληρών δασμών.

Στις τράπεζες, πρώτη σε απόδοση είναι η Optima Bank που καταγράφει ράλι +27,18%, ακολουθούμενη από τη Eurobank που κερδίζει 21,20%, την Πειραιώς +20,79%, την Alpha Bank +20,60% και την Εθνική +19,50%.

Κυρίαρχη η Metlen το 10ήμερο

Σημαντική είναι η αντίδραση του ευρύτερου τομέα ενέργεια, βιομηχανίας και υποδομών το τελευταίο 10ήμερο, με πολλούς επενδυτές μάλιστα να προβαίνουν σε… αγχωμένες νέες αγορές σε τιμές 10% ή 15% υψηλότερες από αυτές που πουλούσαν υπό το κράτος πανικού ελάχιστες ημέρες πρωτύτερα. Αυτή άλλωστε είναι η… μοίρα των αγορών, αυτή είναι η γοητεία τους, δικαιώνοντας όσους δεν πάνε με την αγέλη, ενώ θυμίζουν, πολύ συχνά, ότι το 80% της συμπεριφοράς των χρηματιστηρίων είναι ψυχολογία και τα υπόλοιπα έπονται.

Η μετοχή της Metlen που την περασμένη Τρίτη ενισχύθηκε κατά 2,71% και χθες κατά 3,96% φτάνοντας στα 44,10 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά, κερδίζει το 10ήμερο της αντίδρασης +21,15%, ανταγωνιζόμενη ευθέως τις αποδόσεις των τραπεζών. Χθες έκανε μάλιστα τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο σε όλη την αγορά με 21,2 εκατ. ευρώ πίσω μόνο από την Πειραιώς, ενώ ανακοίνωσε νέο μεγάλο ενεργειακό deal στη Χιλή, αξίας 714 εκατ. ευρώ! Σήμερα το πρωί δημοσιεύει πορεία μεγεθών 1ου τριμήνου 2025, ενώ την προσεχή Δευτέρα στο Λονδίνο, θα γίνει το Capital Markets Day, με παρουσία πολυάριθμων αναλυτών και εκπροσώπων οίκων, εκδήλωση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Aktor τη μαύρη Δευτέρα 7 Απριλίου βυθίστηκε κατά 9,13%, όμως έκτοτε καταγράφει αντίδραση +16,82%, κλείνοντας χθες στα 5 ευρώ, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες έχει πολύ μετριοπαθή εικόνα στο ταμπλό.

Η μετοχή της Viohaclo που είχε «καταστραφεί» σε ποσοστό 17,07% το τριήμερο από 3 έως 7 Απριλίου, χάνοντας μάλιστα τη Δευτέρα 7/4 το 10,43% της αξίας της, καταγράφει αντίδραση +15,18%, κλείνοντας χθες στα 5,54 ευρώ, όμως παραμένει πιο κάτω από τη ζώνη πέριξ των 6 ευρώ (plus) που ευρίσκονταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος των δασμών.

H Cenergy Holdings το πρώτο τριήμερο των δασμών δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις χάνοντας συνολικά 15,09% της αξίας της, καθώς οι επενδυτές έκαναν διάφορους συνειρμούς αναφορικά με τους δασμούς, αν και ετοιμάζει μονάδα στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχει αντίδραση +15,09%, ενώ χθες είχε τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 πιάνοντας ξανά τα 9 ευρώ και τα 1,91 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Έχει ιστορικό υψηλό στα 10,16 ευρώ από τις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Η ElvalHalcor είχε πιεστεί τα μέγιστα λόγω των δασμών, χάνοντας 19,44% μέσα σε ένα τριήμερο υπό το κράτος πανικού αλλαγής του status quo αναφορικά με τους δασμούς της Αμερικής, καταγράφει αντίδραση +13,59%, όμως εξακολουθεί να «χρωστά» κίνηση, καθώς παραμένει κάτω από τα 2 ευρώ.

Η ΓΕΚ Τέρνα το επίμαχο τριήμερο μεταξύ 3 έως 7 Απριλίου είχε απολέσει το 13,29% της αξίας της, παρά το συντηρητικό της προφίλ. Έκτοτε, ενισχύεται κατά 9,51%, ενώ το τελευταίο 4ήμερο έχει μέτρια εικόνα. Θυμίζουμε πως πρόσφατα, στις 28 Μαρτίου είχε δει τα 19,98 ευρώ, που ήταν νέα υψηλά 25 ετών.

Η Ελλάκτωρ ήταν από τις μετοχές που… έλιωσαν το τριήμερο 3 έως 7 Απριλίου, ενώ έκτοτε γράφει αντίδραση +13,74%, όμως ακόμη υπολείπεται από την τιμή που είχε πρωτύτερα.

Η μετοχή της Helleniq Energy παρά το συντηρητικό της προφίλ και την εν γένει αποστασιοποίηση που τη διέπει από το εκάστοτε κλίμα της αγοράς, είτε θετικό, είτε αρνητικό, είχε χάσει 11,75% το τριήμερο 3 έως 7 Απριλίου, ενώ έκτοτε ενισχύεται κατά +11,19%, κλείνοντας χθες στα 7,60 ευρώ.

Η Motor Oil μπορεί να θεωρηθεί και η μεγάλη χαμένη του τελευταίου διαστήματος, όχι λόγω των δασμών, αλλά λόγω της ατυχούς συγκυρίας για τις εργασίες της. Το τριήμερο 3-7 Απριλίου απώλεσε το 14,21% της αξίας της, υποχωρώντας στα 19,08 ευρώ, που ήταν νέα χαμηλά δυόμισι ετών, ενώ έκτοτε έχει ανοδική διόρθωση μόλις 8,81%.

Η ΔΕΗ τη μαύρη Δευτέρα 7/4 βυθίστηκε κατά 11,79% ενώ συνολικά εκείνο το τριήμερο έχασε 13,60%, ακριβώς όσο (+13,62%) ενισχύεται το τελευταίο 10ήμερο της ανοδικής διόρθωσης.

H μετοχή της Τιτάν, το επίμαχο τριήμερο των δασμών υποχώρησε κατά 12,53%, ενώ έκτοτε κερδίζει 9,77%. Θα μπορούσε και καλύτερα.

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ είχε πιεστεί τα μέγιστα στο επίμαχο διάστημα, χάνοντας συνολικά 15,27% εκείνο το τριήμερο, ενώ έκτοτε καταγράφει κατώτερη του αναμενομένου αντίδραση κερδίζοντας 6,64%.

Η μετοχή της AVAX είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον κλάδο το επίμαχο τριήμερο, χάνοντας 17,51%, ενώ έκτοτε σημειώνει αντίδραση +16,28%.

Η μετοχή της Ελινόιλ είχε χάσει 9,68% το επίμαχο τριήμερο των δασμών, ενώ σημειώνει φτωχή αντίδραση +7,65% έκτοτε. Παραμένει εκτός κλίματος.

Η Revoil έχασε 12,80% το επίμαχο τριήμερο, ενώ έκτοτε αντιδρά σε ποσοστό +12,94% καλύπτοντας το χαμένο έδαφος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας