Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη συμφωνία για την ανάπτυξη της διασύνδεσης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, ένα έργο αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετάσχει με 54 εκατομμύρια ευρώ και η διασύνδεση προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2022. Οι αρχές αναμένουν ότι το έργο θα εξασφαλίσει την παροχή πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και άλλες πηγές που θα είναι διαθέσιμες μέσω της χώρας, απευθείας σύνδεση με τον υπάρχοντα τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και διέλευση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προορίζονται για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.
Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας εγγυάται την πρόθεση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να επεκτείνουν την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου προωθώντας τη διασύνδεση των συστημάτων αερίου τους.
Οι δηλώσεις
"Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη βελτίωση της ενεργειακής υποδομής της χώρας μας και θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και φυσικά στη σταθερότητα του εφοδιασμού με φυσικό αέριο." Ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Σύμφωνα με τον Μπεκτέσι, η συμφωνία είναι σημαντική όχι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της θα αυξηθεί και οι τιμές στον τομέα του φυσικού αερίου θα μειωθούν.
«Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, δεδομένου ότι ενισχύουμε περαιτέρω τον ρόλο της ως ενεργειακό σταυροδρόμι, το οποίο θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία, και από την άλλη πλευρά δίνουμε στη βόρεια γειτονική μας ευκαιρία να μειώσει ο αντίκτυπος στο περιβάλλον, η επίτευξη ενεργειακής μετάβασης και η σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πιο ρυπογόνες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς συμβάλλουν στο συνολικό ευρωπαϊκό όραμα της Ευρώπης να είναι η πρώτη, ουδέτερη από το κλίμα ήπειρος έως το 2050", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την τελετή υπογραφής.
Σκεπτικισμός
Ενώ η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας σε τέτοια έργα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η χώρα θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε πρόσθετα εγχώρια έργα που υλοποιούνται, λένε οι ειδικοί στην EnergyMag.
«Νομίζω ότι είναι υπέροχο να συμμετέχουμε σε τέτοια έργα, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης γνώμες εμπειρογνωμόνων ότι αντί να επενδύει σε διεθνή έργα, η χώρα θα πρέπει να επενδύει σε δικά της ενεργειακά έργα. Ωστόσο, η καλή πλευρά αυτού είναι ότι η χώρα θα συμπεριληφθεί σε ένα περιφερειακό σχέδιο που θα βοηθήσει στη σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου » επισημαίνει στο EnergyMag η δημοσιογράφος ενέργειας που εδρεύει στα Σκόπια, Irena Cackova.
Σύμφωνα με την Cackova, "θα ήταν επίσης σοφό να επενδύσουμε στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμπαραγωγής που θα παράγουν ηλεκτρισμό και θερμαινόμενο νερό".
Προς το παρόν, η χώρα εργάζεται επίσης για διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Σερβία, μεταξύ των πόλεων Vranje και Kumanovo, η οποία προετοιμάζεται για κατασκευή, στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πριν από τρία χρόνια, το 2018, η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αλβανία, μέσω του οποίου οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής γραμμής διασύνδεσης.