Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Καθώς βαλκανικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία προσπαθούν να κλείσουν παλιά εργοστάσια παραγωγής άνθρακα στα επόμενα χρόνια, έργα όπως τα σχέδια του ομίλου Μυτιληναίος για την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου σε αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές ενεργειακές ευκαιρίες.
Η ελληνική εταιρεία πραγματοποιεί ήδη επενδύσεις στην Αλβανία και φέτος την άνοιξη υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη δικτύου μεταφοράς ισχύος 400 kV με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Αλβανίας OST.
Όπως σημείωσε η εταιρεία, το έργο, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, θα συμβάλει σημαντικά ενισχύοντας τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών και θα επιτρέψει συνθήκες για το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Βόρεια Μακεδονία
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε συζητήσεις με τις αρχές για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ως μέρος των προσπαθειών για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντικατάσταση του άνθρακα ως ενεργειακής πηγής.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, οι επενδύσεις του Μυτιληναίου παίζουν μεγάλο ρόλο στις προσπάθειες της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού της τομέα.
"Δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε έξι νέες επενδύσεις στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του Μυτιληναίου, και την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στη χώρα" δήλωσε ο κ. Ζάεφ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πριν από δύο μήνες, ο Ζάεφ και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν επίσης για τις πολλές ενεργειακές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να επενδύσουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.
Οι προηγούμενες προσπάθειες
Ο Μυτιληναίος προσπάθησε ήδη να εισέλθει στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Μακεδονία αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς. Το 2004, τα συμβούλια των πιστωτών των δύο ορυχείων "Sasa" και "Zletovo" απέρριψαν επίσημα την προσφορά της εταιρείας, η οποία εκείνη την εποχή ήταν η πρώτη εταιρεία στον διεθνή διαγωνισμό για αυτά τα ορυχεία.
Ωστόσο, οι πιστωτές αποφάσισαν να μην πουλήσουν τα ορυχεία στην εταιρεία Μυτιληναίος, αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων, ως μεγαλύτερου πιστωτή και εκπροσώπων του δυνητικού αγοραστή απέτυχαν.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της να επιστρέψει στην περιοχή και να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Το κλίμα γενικά δεν ήταν καλό για τα μεγάλα έργα που μας ενδιέφεραν, για παράδειγμα, η ενέργεια ή η μεταλλουργία. Δεν υπήρχε καλό κλίμα, ούτε χρήματα. Δεν ήταν ένας ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός, αν και η χώρα είναι δίπλα μας ». Ο Μυτιληναίος δήλωσε κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας το 2019.
«Νομίζω ότι αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες τις αμφιβολίες που υπάρχουν ακόμα μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα, νομίζω ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για μεγάλες εταιρείες, αλλά ακόμη περισσότερο για μεσαίες και μικρές».