Δύο σημαντικές διαφωνίες που έχουν να κάνουν τόσο με τον τύπο όσο και με την ουσία του προτεινόμενου κειμένου διαβούλευσης για τα υδροηλεκτρικά εξέφρασε η ΔΕΗ.
Πρόκειται για την τοποθέτησή της επί του κειμένου της ΡΑΕ αναφορικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ και του Εγχειριδίου Εγγυήσεων του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗ.
Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «ο τρόπος με τον συμμετέχουν οι υδραντλητικοί σταθμοί στο τρέχον πλαίσιο των αγορών και ειδικότερα στην αγορά εξισορρόπησης περιορίζει σημαντικά την χρήση τους στην αγορά», ως εκ τούτου προσθέτει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ «μας βρίσκει αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα, οι απαιτούμενες αλλαγές για την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων και περιορισμών που έχουν διαπιστωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και των διαδικασιών εξισορρόπησης».
Η ΔΕΗ επισημαίνει την έλλειψη βασικών εργαλείων διαχείρισης, όπως είναι η διαθέσιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα, οι περιορισμοί λειτουργίας της γεννήτριας/κινητήρα και οι ελάχιστοι χρόνοι λειτουργίας κάθε διάταξης του υδραντλητικού σταθμού.
Προσθέτει ότι η προτεινόμενη εισαγωγή υποχρεωτικής προσφοράς για τη λειτουργία άντλησης μονάδων αντλησιοταμίευσης αποτελεί μη ισότιμη αντιμετώπιση αντίστοιχων οντοτήτων.
Να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την αποθήκευση
Καταλήγει ως προς το συγκεκριμένο θέμα ότι δεδομένου ότι η αντλησιοταμίευση αφορά επί της ουσίας αποθήκευση ενέργειας, κρίνεται αναγκαίο να περιληφθεί στο υπό διαμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή οικονομική αποζημίωση των υδραντλητικών σταθμών.
Διαφωνεί και με την καταβολή εγγύησης για χρεώσεις μη συμμόρφωσης
Με το κείμενο που υπέβαλε στη διαβούλευση η ΔΕΗ διαφωνεί και με την πρόβλεψη καταβολής εγγυήσεων για τις χρεώσεις μη συμμόρφωσης, καθώς όπως αναφέρει οι χρεώσεις αυτές αποτελούν ποινή και δεν αντιστοιχούν σε υφιστάμενες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων.