Φόβοι μετάδοσης των ακραία υψηλών τιμών της ενέργειας στο βιομηχανικό κόστος και στη βιωσιμότητα των εργοστασίων, εκφράζονται πανευρωπαικά.
Σήμερα έγινε γνωστό, ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ανάγκασε έναν σημαντικό κατασκευαστή λιπασμάτων να κλείσει δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο σημάδι ότι το ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Η CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε ότι σταματά τη λειτουργία της στα εργοστάσια παραγωγής Billingham και Ince λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, χωρίς εκτίμηση για το πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν την Πέμπτη, με σημάδια ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας περιορίζουν την κατανάλωση.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ακραία πίεση για τον ενεργειακό εφοδιασμό, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας να σπάνε ρεκόρ μέρα με τη μέρα.
Η ήπειρος εξαντλείται για να αναπληρώσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πριν από την έναρξη του χειμώνα, καθώς οι ροές από τους κορυφαίους προμηθευτές Ρωσία και Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες. Υπάρχει επίσης μάχη για αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την Ασία να αγοράζει φορτία για να καλύψει τη δική της ζήτηση.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας δημιουργούν «πληθωριστική πίεση σε κάθε άλλο κόστος» που θα καταλήξει να μεταφερθεί στους πελάτες, δήλωσε ο Pascal Leroy, ανώτερος αντιπρόεδρος βασικών συστατικών στην Roquette Freres SA, μια εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων με έδρα τη βόρεια Γαλλία.
Και ο κορυφαίος παραγωγός ζάχαρης της Γαλλίας, ο Tereos, προειδοποίησε για αύξηση στις τιμές των προιόντων από την αύξηση του φυσικού αερίου.
Τριπλασιασμός τιμών
Οι τιμές αναφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τριπλασιαστεί φέτος. Η κρίση επιδεινώθηκε την Τετάρτη μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε ένα βασικό καλώδιο τροφοδοσίας που συνδέει τη Βρετανία με τον κορυφαίο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, αυξάνοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τιμές των λιπασμάτων είναι ήδη υψηλές και αυτό αυξάνει τα έξοδα για τους αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν περισσότερα για τα πάντα, από γη και σπόρους μέχρι εξοπλισμό. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη περισσότερος πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο δρόμο.
Στην Ελλάδα
Το υψηλό ενεργειακό κόστος προβληματίζει και τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς θεωρούν ότι θα επηρεάσει τη ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Σαββάκης η λύση γίνεται ακόμα δυσκολότερη γιατί οι Ελληνικές επιχειρήσεις που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά.
Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά προτάθηκαν λύσεις για τη βιομηχανία όπως είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στο χώρο της επιχείρησης, η σύμβαση αγοράς ενέργειας (ΡΡΑ), δηλαδή η δέσμευση αγοράς ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό σταθμό σε συγκεκριμένη σταθερή τιμή σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η σύναψη κλειστού συμβολαίου προμήθειας με σταθερή τιμή, ο καθορισμός της στάσης της επιχείρησης ανάλογα με τη διακύμανση της παραγωγής και η αντίστοιχη ασφάλιση του προϊόντος, η χρήση παραγώγων, τα οποία εξάλλου δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν ως εργαλείο αντιστάθμισης στις αυξήσεις που προέκυψαν από τον τρόπο που διαχειρίζονται την αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, κ.ά.