Μενού Ροή
Η Ρωσία προσφέρει στη «φτωχή» Βουλγαρία νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Gazprom

Η Ρωσίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία Έλενα Μιτροφάνοβα προέτρεψε τη Βουλγαρία να υπογράψει μια νέα μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Gazprom.

“Ειδικά μετά την εκτόξευση των τιμών, τα σταθερά μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν μεγάλη σημασία, όπως δείχνει η ζωή”, δήλωσε η Mitrofanova σε συνέντευξή της στο RIA Novosti στις 3 Οκτωβρίου.

Εξήγησε ότι «η Βουλγαρία είναι ακόμα μια φτωχή χώρα» και ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική για τους Βούλγαρους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση μετά τη συνέντευξη της Mitrofanova η οποία παραδέχεται ότι δεν έχουν γίνει συνομιλίες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πηγές του EURACTIV σχολίασαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Gazprom μπορούν να διεξαχθούν μόνο από μια σταθερή κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις στην προσφορά της Ρωσίας στο νέο κοινοβούλιο αναμένεται να είναι σφοδρές. Ο οικονομολόγος Martin Dimitrov, ο οποίος ήταν βουλευτής του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού «Δημοκρατική Βουλγαρία», σχολίασε ότι για τα συμφέροντα της Βουλγαρίας, είναι καλύτερο το συμβόλαιο να περιοριστεί σε δύο ή τρία χρόνια. «Το πιο σημαντικό μέρος της πρότασής του είναι ότι οι διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας με τη Gazprom περιλαμβάνουν εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα ενίσχυε τη θέση της Βουλγαρίας », δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στο EURACTIV.

Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» αναμένεται να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.

Ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας Hristo Kazandjiev από το Βουλγαρικό Φόρουμ Ενέργειας και Ορυχείων δήλωσε στο EURACTIV ότι απαιτείται προσοχή στην προετοιμασία και τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης με τη Gazprom. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα με αυτές τις συμβάσεις δεν είναι τόσο η διάρκεια τους όσο οι υποχρεωτικές ποσότητες. Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση με τη Gazprom, το 80% των ποσοτήτων φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία υπόκειται στη ρήτρα “πάρτε ή πληρώστε”.

“Ένα μελλοντικό συμβόλαιο θα πρέπει να είναι πολύ πιο ισορροπημένο από αυτή την άποψη και η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τις ποσότητες”, δήλωσε ο Κάνζαντιεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz εμποδίζει την εισαγωγή φθηνότερου αζερικού αερίου από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνιών ανταλλαγής.

Ο εμπειρογνώμονας ενέργειας και πρώην Βούλγαρος πρέσβης στη Μόσχα, Ίλιαν Βασιλέφ, δήλωσε στο EURACTIV ότι το Κρεμλίνο έπαιζε γεωπολιτικά παιχνίδια με την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά θα ήταν αδύνατο χωρίς «εξτρεμισμό του κλίματος» στην ΕΕ.

«Αυτά τα παιχνίδια δεν είχαν καμία ευκαιρία, αλλά τώρα μια δήλωση του Πούτιν μειώνει την τιμή. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να διορθώσει τους σεισμούς, οι οποίοι έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα και στους οποίους η Κίνα παίζει βασικό ρόλο », δήλωσε ο Βασίλεφ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας