Του Γιώργου Αλεξάκη
Η προώθηση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων δικτύων, ειδικά στο εσωτερικό, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες, αποτελούν κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Στο φόντο αυτό, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η υπογραφή χτες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:
Όπως τονίστηκε, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
Ενισχύεται, επίσης, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
Μάλιστα το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκεί δραστηριοποιείται η Energean, μια εταιρία με Ελληνικό DNA.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.
Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsiaInterconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τονίζεται από το ΥΠΕΝ το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στο εσωτερικό μέτωπο πάντως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναβάθμιση των δικτύων τόσο της υψηλής, όσο και της μέσης και μέσης και χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πεπαλαιωμένο των υποδομών αλλά και οι ελλείψεις φέρνουν μεγάλες απώλειες και βέβαια θέτουν ρίσκα στην ασφάλεια τροφοδοσίας. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η είσοδος στο ΔΕΔΔΗΕ του νέου επενδυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια για αναβάθμιση του δίκτυο του, μήκους 240.000 χιλιομέτρων που εξυπηρετεί περί τους 7,5 εκατ. καταναλωτές ρεύματος.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ΑΔΜΗΕ προωθεί επενδύσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2022-22031, εντάσσοντας μάλιστα στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του καινούρια έργα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς στην Υψηλή (150 kV) και την Υπερυψηλή Τάση (400 kV), αλλά και νέα έργα Αντιστάθμισης σε όλο το Σύστημα.