Στην πιο κρίσιμη φάση περνάει από αύριο η ιστορικού χαρακτήρα αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συναντήσεις των συμβούλων της αύξησης με υποψήφιους επενδυτές, ώστε βάσει του κλεισμένου ενδιαφέροντος να προσδιοριστεί τόσο η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση όσο και ο ρόλος του Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε ένα απρόβλεπτα καλό κλίμα από πλευράς όχι μόνο επενδυτικό, αλλά κυρίως από την έλλειψη ζωηρής αντίδρασης τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την κοινωνία, παρά τις αρχικές διαφορετικού τύπου εκτιμήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μια και μοναδική συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έξω από τον χώρο της γενικής συνέλευσης την Τρίτη το πρωί, δεν συμμετείχαν ούτε 100 άτομα. Από αυτά τα περίπου 50 είχαν έρθει με πούλμαν από την Κοζάνη, ενώ περίπου 12 ήταν οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός οδήγησε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη, να αναγνωρίσει από βήματος, ότι λόγω της μικρής συγκέντρωσης, θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι από το οδόστρωμα, προκειμένου να μην παρενοχλείται η κυκλοφορία.
Συνολικά η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ σε όλες τις μονάδες και της υπηρεσίες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα, δεν ξεπέρασε το 6%, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας. Το γεγονός αποδίδεται ξεκάθαρα στην πίστη στο σχέδιο ισχυρής ανάκαμψης της εταιρείας, αλλά και στην προσδοκία επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, μετά την μείωση του ποσοστού του δημοσίου, στα πρότυπα του καθεστώτος που ισχύει για τους εργαζομένους στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Οι διερευνητικές
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διερευνητικές με θεσμικούς επενδυτές είναι ότι εύκολα η αύξηση μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι anchor investor θα είναι το CVC η οποία διεκδίκησε και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά έχασε από την αυστραλιανή Macquarie και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες με ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 10%.
Ισχυρή συμμετοχή με περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποκτήσει και η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν ακόμη επενδυτές όπως Blackrock, EBRD, Oak Hill, First Sentier και βέβαια η Helikon που διαθέτει ήδη ποσοστό άνω του 6%.
Το Κράτος
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του Κράτους και αν το ΤΑΙΠΕΔ που το εκπροσωπεί θα χρειαστεί να συμμετάσχει στην αύξηση, προκειμένου να διατηρήσει το 34%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να το κάνει, πιθανότατα με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνάει τα 100 εκ. ευρώ.
Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου θα γίνει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός των επόμενων 10 – 15 ημερών, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει μάλλον μετά την 28η Οκτωβρίου, ενώ στο ίδιο χρονικό ορόσημο τοποθετείται και η γνωστοποίηση της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση.
Μιλώντας για την αύξηση κεφαλαίου, χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν επέλεξε τυχαία να πουλήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Υπερασπίστηκε το μοντέλο της μετοχοποίησης και την είσοδο περισσότερων μετόχων, εισπράττοντας έσοδα για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού της σχεδίου.