Έντονο προβληματισμό προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά εναγωνίως το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών το επόμενο έτος.
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2022.
Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει παγιωθεί πλέον στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την προστασία των καταναλωτών, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν αφήσει περιθώρια για οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και το επόμενο έτος.
Το ράλι
Το ράλι των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και όπως όλα δείχνουν το ενεργειακό κόστος δεν πρόκειται να υποχωρήσει πριν από την άνοιξη με τον σταδιακό περιορισμό της κατανάλωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι το φυσικό αέριο στην πλατφόρμα TTF έκλεισε τη Δευτέρα στα 117,4 ευρώ/MWh, με την αβεβαιότητα γύρω από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream II να οδηγεί σε νέα άνοδο στις τιμές. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος για μία MWh σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σήμερα τη φτηνότερη τιμή με 197,24 ευρώ/MWh και το κόστος παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μικρή αποκλιμάκωση, ο μέσος όρος για τον Δεκέμβριο παραμένει υψηλός με 224,2 ευρώ/MWh.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων, ενδεχομένως και έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022.
Τα μέτρα
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι ο καθορισμός των δικαιούχων που θα λάβουν στήριξη να γίνει όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με περιουσιακά κριτήρια, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να υπάρξει και όριο στην κατανάλωση.
Στόχο να αυξηθεί για τους περισσότερους η κρατική επιδότηση πάνω από τα 39 ευρώ για το Δεκέμβριο. Παράλληλα τρέχουν οι συζητήσεις για το Μόνιμο Μηχανισμό εξισορρόπησης στα τιμολόγια λιανικής. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, ο Μηχανισμός αυτός δεν θα χρειάζεται κάποια υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει, καθώς θα ενεργοποιείται αυτομάτως με ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος θα σταθμίζει τις τάσεις κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου και των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν τρόπους και για τη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι βλέπουν κάθε μήνα το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται κατακόρυφα.
Η διεθνής κρίση στην ενέργεια που πλήττει με σφοδρότητα τα ευρωπαϊκά κράτη θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Το φυσικό αέριο
Παράλληλα, είναι ζήτημα ημερών η ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα παρέμβαση, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος των κραδασμών, που προκαλεί στα νοικοκυριά η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα φτάσει τουλάχιστον στο 30% και θα καλύψει το α’ 3μηνο του 2022 αλλά και αναδρομικά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.
Εφόσον τα παζάρια με την Gazprom για τις παραδόσεις του 2022 έχουν αίσιο τέλος, τότε δεν αποκλείεται αυτή η έκπτωση να είναι μεγαλύτερη.
Επιπλέον, με την τροπολογία για την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου, υπολογίζεται ότι αφαιρείται άλλο ένα 10% από το λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού.