Μενού Ροή
Citi: Υπομονή και γερά νεύρα για όσους παραμένουν bullish στο πετρέλαιο – Έρχεται σημαντική αγοραστική ευκαιρία για τους θαρραλέους

Περισσότερο… πόνο για τις τιμές του πετρελαίου συνεχίζει να προβλέπει η Citigroup για τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση μειώνεται, αλλά η ευκαιρία για το buy the dip έρχεται, καθώς η πτώση των τιμών θα αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ και τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να περιορίσουν την προσφορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, η αμερικάνικη τράπεζα επανέρχεται στο θέμα του πετρελαίου του οποίου η βουτιά (παρά τη χθεσινή ανάκαμψη στα 67 δολ. περίπου) έχει κυριαρχήσει από την Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς, και συνεχίστηκε μετά και την ημέρα της μεγάλης… υποχώρησής του, στις 9 Απριλίου, όταν αποφάσισε να πάρει πίσω τους περισσότερους.

Όπως επισημαίνει, όσοι πιστεύουν στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να έχουν αρκετά γερά νεύρα και να κάνουν υπομονή. Ωστόσο, μέσα από τη δυσκολία που θα βιώσει η αγορά τους επόμενους 3-4 μήνες αναμένεται να αναδυθεί και μία σημαντική αγοραστική ευκαιρία, όπως τονίζει, ανοίγοντας τον δρόμο για μία bullish αγορά πετρελαίου στους επόμενους 12-18 μήνες.

Η Citi εξηγεί πως η ίδια είναι bearish στο πετρέλαιο και έχει προειδοποιήσει για τιμές του Brent στα για 60-65 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2025 ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ πρόσφατα επανέλαβε αυτήν την αρνητική της θέση στην έκθεσή της για τις προοπτικές του β’ τριμήνου, την οποία και παρουσιάσαμε στο Energymag.gr. Υπενθυμίζει παράλληλα ότι έφερε πιο «μπροστά» στο χρόνο την bearish στάση της για το πετρέλαιο, από το β’ εξάμηνο του 2025 που είχε προβλέψει αρχικά, στο β’ τρίμηνο του 2025, δεδομένου ότι οι δασμοί εφαρμόστηκαν ένα τρίμηνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει.

Όπως σημειώνει στη νέα της έκθεση, συνεχίζει να βλέπει τις τιμές του Brent στα 60 δολάρια/βαρέλι ή και χαμηλότερα - ακόμη και στα 50 δολ. ή και λίγο πάνω από τα 40 δολάρια στο βασικό της σενάριο τους επόμενους τρεις μήνες-, καθώς η ζήτηση είναι πιθανό να υποχωρήσει για ένα διάστημα λόγω της έναρξης των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ, με την κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να αποτελεί τον κύριο ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές.

Ωστόσο, οι τιμές Brent κάτω των 60 δολαρίων/βαρέλι δεν αναμένεται να είναι βιώσιμες μεσοπρόθεσμα και ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς, όπως εκτιμά η Citi, καθώς ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να σταματήσει να επιστρέφει βαρέλια στην αγορά, η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί απότομα, και καθώς αναμένεται σημαντική χαλάρωση της παγκόσμιας πολιτικής κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2025.

Πιο αναλυτικά, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει τη μείωση της παραγωγής μετά την εξασθένηση του ισοζυγίου του β’ τριμήνου του 2025, ενώ η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ και του Καναδά αναμένεται να μειωθεί στα τέλη του 2025, ακόμη και καθώς οι μεγαλύτερες πιέσεις από κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να πλήξουν την προσφορά.

Συνεπώς, η Citi συνεχίζει έτσι να βλέπει ισχυρή πτώση στην τιμή του Brent αλλά εκτιμά ότι θα υποστηριχτεί γύρω στα 60-65 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2025 και κατά μέσο όρο γύρω στα 65 δολάρια/βαρέλι το 2026. Πάντως σημειώνει πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω καθοδικής πορείας από την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερου αντίκτυπου των δασμών στη ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα και έναν ταχύτερο ρυθμό γεωπολιτικών συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς και έναντι Ρωσίας-Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, το bearish σενάριο της Citi διατηρείται σε μια πιθανότητα 30%, έναντι 10% που είναι η πιθανότητα για ένα bullish σενάριο για την τιμή του μαύρου χρυσού (το οποίο βασίζεται σε περισσότερες διαταραχές της προσφοράς και λιγότερες επιπτώσεις των δασμών).

Όπως σημειώνει η Citi, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόζει γενικούς δασμούς 10%, διάφορους κλαδικούς δασμούς, καθώς και ιδιαίτερα υψηλούς δασμούς στην Κίνα. «Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις μέσω του χαμηλότερου παγκόσμιου εμπορίου, πιθανότατα μας περιμένει μια περίοδος αβεβαιότητας, η οποία θα αφήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να υπο-δαπανούν μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, και θα αυξήσει την πιθανότητα σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας δραστηριότητας τους επόμενους μήνες», όπως τονίζει. Πράγματι, οι οικονομολόγοι της υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την παγκόσμια ανάπτυξη σε περίπου 2% για το 2025, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε λίγο πάνω από 0,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η άποψη της Citi είναι ότι η ζήτηση είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη τους επόμενους 3-6 μήνες και θα ανακάμψει αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, ,οι χαμηλότερες τιμές οι οποίες θα σημειωθούν κατά τους επόμενους 3-4 μήνες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερη προσφορά από χώρες εκτός και εντός ΟΠΕΚ+ ήδη από το καλοκαίρι, εξισορροπώντας την αγορά και ωθώντας τις τιμές να επανέλθουν σε επίπεδα περίπου 60-65 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2025, εκτιμά η Citi.

Οι αναλυτές της αναμένουν έτσι ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή στα επίπεδα του Μαΐου του 2025 μέχρι τα μέσα του τρίτου τριμήνου του 2025 και θα συνεχίσει να καταργεί σταδιακά τις περικοπές παραγωγής από τον Αύγουστο του 2025 και μετά, «αντί να επισπεύσει ολόκληρο το προφίλ παραγωγής κατά τρεις μήνες». Με λιγότερα βαρέλια να αναμένονται στην αγορά, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Συνεπώς, η βουτιά που θα καταγράψει το Brent το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αγοραστική ευκαιρία για όσους βέβαια έχουν την… ψυχραιμία να περιμένουν.

Ωστόσο, η έκκληση της Citi για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο αντιμετωπίζει «απειλή», όπως επαναλαμβάνει, από «τον αντίκτυπο του εμπορικού σοκ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, τη λιγότερο προληπτική πολιτική του ΟΠΕΚ+ και την πιθανότητα μιας διευθέτησης νωρίτερα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και μιας συμφωνίας με το Ιράν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας