Μενού Ροή
Γεωπολιτικό και επιχειρηματικό «πόκερ» με αιχμή τον ΑΔΜΗΕ – Στήριξη της κυβέρνησης στη διοίκηση Μ. Μανουσάκη

Ως «κεραυνός εν αιθρία» για πολλούς τρίτους στην αγορά έπεσε η είδηση ότι η Κινεζική State Grid, που κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ και είναι ο στρατηγικός επενδυτής στο Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αμφισβητεί τη διοίκηση Μάνου Μανουσάκη. Ήταν άλλωστε γνωστό τοις πάσι ότι ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας, που ήδη διανύει την τρίτη χρονιά στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ έχοντας «απλώσει» τη θητεία του σε δυο κυβερνητικές περιόδους, έχαιρε, πέραν της γενικής εκτιμήσεως,  και της αποδοχής των Κινέζων. Άλλωστε πολλά είχαν καταγραφεί στο ενεργητικό του, όπως και στο όλο σχήμα διοίκησης και εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ. Από την έγκαιρη ολοκλήρωση της Μικρής Διασύνδεσης Κρήτης, την προώθηση με αποτελεσματικό τρόπο της Μεγάλης Διασύνδεσης,  (μετά και τις πολιτικές αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε σχέση με την επιλογή της μορφής του φορέα υλοποίησης - Αριάδνη), μέχρι την αύξηση της περιουσιακής βάση του Διαχειριστή, τη διασφάλιση υγιούς κερδοφορίας, την προώθηση διεθνών και εγχώριων διασυνδέσεων, των επενδύσεων αναβάθμισης δικτύου, αλλά και την καλή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, όπου ο Διαχειριστής υλοποιεί έργα.

Βέβαια, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, οι προτάσεις, μετά το σχετικό «μαρκάρισμα» από το σχήμα κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector για να μπουν δυναμικά οι Κινέζοι στο έργο κατασκευής της διασύνδεσης με την Κύπρο,  που αν και δεν έγιναν δεκτές «έφτιαξαν» κλίμα κι οδήγησαν σε «επιπλοκές» στη σχέση με της State Grid με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτό βέβαια έρχεται και «παντρεύεται» με το ότι για τα έργα για τη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, επελέγησαν ευρωπαϊκές εταιρίες, (όπως άλλωστε είναι και η άτυπη οδηγία της ΕΕ). Κι αυτό παρά το ότι η Κινεζική τεχνολογία γι' αυτά τα έργα είναι άκρως ανταγωνιστική.

 

Το «πόκερ»

‘Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κινεζική πλευρά με αιχμή τεχνικές διαφωνίες στη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης για έργα που αφορούν τη Siemens που είναι ο ανάδοχος για τους Σταθμούς Μετατροπής, ήγειρε ζήτημα αμφισβήτησης της διοίκησης. Να σημειωθεί ότι οι Σταθμοί Μετατροπής και οι τεχνικές επιλογές, που θα γίνουν εκεί, καθορίζουν το πώς θα «τρέξει» το  ενεργειακό «κούμπωμα» με την Κύπρο, όταν κι εφόσον γίνει. Βέβαια, η επιλογή μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας δίνει στον όποιον ανάδοχο το προβάδισμα για τα επόμενα έργα με αιχμή της συγκεκριμένη διασύνδεση άλλα και πολλά ανάλογα διεθνώς.

Ουσιαστικά στο φόντο αυτού του «πόκερ» με επιχειρηματικό και άκρως γεωπολιτικό άρωμα, εντάσσεται και κίνηση της Κινεζικής πλευράς  να θέσει ζήτημα αλλαγής της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Στήριξη τον Μ. Μανουσάκη

Μετά και τις χτεσινές πάντως «ζυμώσεις», με βάση πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο  στηρίζει τη διοίκηση και έχει αποφασίσει την ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μανούσου Μανουσάκη, που λήγει σε 6 μήνες.  Μάλιστα τονίζεται ότι  σε πολιτικό επίπεδο θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, οι σχετικές επαφές ώστε να λυθεί το όποιο ζήτημα έχει προκύψει. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θεωρεί άκρως σημαντική τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι τελικά θα βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι χτες το energymag.gr έκανε λόγο για μια κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του Δ.Σ. το ΑΔΜΗΕ, στο φόντο διαρροής στον τύπο επιστολής που φέρεται να είχε στείλει ο μέτοχος μειοψηφίας, η Κινεζική εταιρεία State Grid, όπου για πρώτη φορά εκφραζόταν διαφωνίες σχετικά με τους ήδη εδώ και χρόνια εγκεκριμένους και με "βούλα" της ΕΕ, τεχνικούς όρους υλοποίησης του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Όπως αναφερόταν, με βάση δημοσιεύματα, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Chen Don εξέφραζε ενστάσεις για  ενδεχόμενη συμβατότητα τεχνικών επιλογών που γίνονται π.χ. στον Σταθμό Μετατροπής στην Κρήτη και αφορούν την μελλοντική διασύνδεση με την Κύπρο.

Η ιστορία

Πάντως το συγκεκριμένο θέμα πάντα αποτελούσε ένα ζήτημα τριβής του αναδόχου του έργου, της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ,ΑΡΙΑΔΝΗ ΙNTERCONNECTION  με το σχήμα κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector.

Εδώ και χρόνια πάντως σταθερή επιλογή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ήταν να προταχθούν έργα που θα οδηγήσουν σε άμεση διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και όχι επιλογές που θα επέφεραν ενδεχόμενες καθυστερήσεις και κόστη.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας