Δύο μεγάλα έργα του ΑΔΜΗΕ συνολικού προϋπολογισμού 482 εκ. ευρώ είναι έτοιμα να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη καθορίζονται οι πράξεις, το ύψος και η διαδικασία χρηματοδότησης του Διαχειριστή μέσω του ΠΔΕ.
Πρόκειται για τα έργα της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου.
Η Δ’ Φάση των Κυκλάδων
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 393 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 165 εκ. ευρώ.
Το έργο αφορά στη διασύνδεση των νήσων της Θήρας, της Μήλου, της Φολέγανδρου και της Σερίφου με το ΕΣΜΗΕ.
Αποτελεί συνέχεια των έργων διασύνδεσης των Κυκλάδων Φάσεις Α, Β και Γ και αποσκοπεί αφενός στην αύξηση αξιοπιστίας τροφοδότησης των διασυνδεομένων νήσων και αφετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής (υποκατάσταση πετρελαίου με άλλες πηγές ενέργειας, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής στην Ηπειρωτική Χώρα).
Ο βασικός σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 353,2χλμ και υπόγεια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 19,6χλμ , συνδέοντας τον υποσταθμό (Υ/Σ) GIS 150kV Λαυρίου, στο νέο Υ/Σ GIS 150kV Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς GIS 150kV των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας.
Αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. στο Λαύριο μήκους 1,047 χλμ περίπου
- Υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Λαυρίου – Σερίφου μήκους 109,3 χλμ περίπου
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Σερίφου μήκους 1,382 χλμ περίπου
- Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS νήσου Σερίφου
- Γραμμή μεταφοράς υποβρυχίου καλωδίου 150kV Σέριφος-Μήλος, 46,7χλμ σε μήκος (κατά προσέγγιση)
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Β. Μήλου μήκους 7,5 χλμ περίπου.
- Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS νήσου Μήλου
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Μήλου (προς Φολέγανδρο) μήκους 6,65 χλμ περίπου
- Υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Μήλου-Φολεγάνδρου μήκους 55,2 χλμ περίπου - Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Φολεγάνδρου μήκους 1,872 χλμ περίπου.
- Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS 150kV νήσου Φολεγάνδρου
- Υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Φολεγάνδρου - Θήρας μήκους 59,9 χλμ περίπου
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Θήρας μήκους 0,607 χλμ περίπου
- Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS 150kV νήσου Θήρας - Υποβρύχιο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. 150kV Θήρας – Νάξου μήκους 82,1 χλμ περίπου
- Υπόγειο τμήμα καλωδιακής Γ.Μ. Νάξου μήκους 0,528 χλμ περίπου
- Εγκατάσταση διάταξης δυναμικής αντιστάθμισης (SVC) ικανότητας -100/+50 MVAR στον Υ/Σ Θήρας
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.
ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 89 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 30 εκ ευρώ.
Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω δύο υποέργα:
1. Ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
2. Κατασκευή της νέας Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) διπλού κυκλώματος 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου μήκους περίπου 88 χλμ, εκ των οποίων τμήματα μήκους περίπου 41,6 χλμ συνολικά θα κατασκευαστούν στην θέση της υφιστάμενης Γ.Μ. διπλού κυκλώματος 150 kV Κόρινθος – ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη και επέκταση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), η ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη της αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ και της απρόσκοπτης, ασφαλούς και αδιάλειπτης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή σε χώρους κατανάλωσης, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεινόμενες επενδύσεις αποσκοπούν:
• στην αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη βελτίωση των ζητημάτων ευστάθειας των τάσεων του Νοτίου Συστήματος με την επέκταση του Συστήματος των 400 kV προς την Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του κέντρου υπερυψηλής τάσης Κουμουνδούρου στην Αττική.
• στη δυνατότητα της πλήρους αξιοποίησης του τοπικού άφθονου δυναμικού ΑΠΕ, που σήμερα υπόκειται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από την περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς μεταξύ της Πελοποννήσου και της Αττικής. Η αξιοποίηση του δυναμικού αυτού, αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο λόγω της βιωσιμότητας των ΑΠΕ αλλά και στο πλαίσιο στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• Δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το προτεινόμενο αυτό έργο συμπληρώνει άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα και συμβάλλει στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στην κάλυψη συγκεκριμένων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα που ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.