Δυναμική είσοδο στα έργα αποθήκευσης ενέργειας επιχειρεί να κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», που ήδη έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιδόσεις σε έργα ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου» στοχεύει στην αδειοδότηση 3 σταθμών κεντρικής αποθήκευσης συνολικής ισχύος 150 ΜW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, έως σήμερα έχουν λάβει άδεια παραγωγής 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW. Από αυτά, τα 9,64 GW αφορούν σε 120 έργα για μονάδες αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 47 σχέδια αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ.
Ο Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου» και οι ΑΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των ΑΠΕ, ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, όπως αναφέρει η διοίκηση του, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πεντακόσιες περίπου οικογένειες της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρόνοιες του Νόμου 4513 του 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, με τον οποίο η χώρα μας υιοθέτησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., ολοκλήρωσε πρόσφατα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, στην Κοιλάδα του Ηλίου, στην περιοχή της Κατούνας, και πλέον προχωρά στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια, με 10 Ενεργειακές Κοινότητες και με πάρκα ισχύος 168 MW.
Οι επενδύσεις
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ Αγρινίου, «πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία 2.250 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα. Καμία άλλη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε τόσο κόσμο, με τέτοιο οικονομικό αποτέλεσμα και με τέτοια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θέμα που είναι κυρίαρχο στον πλανήτη και που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, για έναν βιώσιμο κόσμο.»
Μάλιστα, τονίζεται, ότι «τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου. Το όλο εγχείρημα , επομένως, υπηρετεί τριπλή στόχευση: την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι».
Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.
Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.»
Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ
Στο μεταξύ στις αρχές του 2022 αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που έχει ήδη παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκας στο Υπουργικό Συμβούλιο .
Όπως έχει αναφέρει ο ΥΠΕΝ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 70% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.
Οι βασικοί στόχοι συνοψίζονται ως εξής:
- Μείωση της διάρκειας αδειοδότησης νέων έργων σε λιγότερα από δύο έτη.
- Επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ εκτιμώμενου ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW.
Για την επίτευξη των στόχων, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναμόρφωση της διαδικασίας για την αδειοδότηση νέων έργων.
Ο χρόνος υλοποίησής της μειώνονται δραστικά, από τα περίπου 5 χρόνια που είναι τώρα σε 14 μήνες, δεδομένου ότι τα στάδια περιορίζονται από 7 σε 5.
Με την ψήφιση του νόμου, το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την απόκτηση άδειας θα διενεργείται ψηφιακά, ενώ τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές μειώνονται από 91 σε μόλις 54.
Πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών αποθήκευσης ενέργειας
Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σκρέκας σκοπός είναι η ορθολογική οργάνωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση και λειτουργία μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης που θα διέπει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Επιπρόσθετα, εισάγονται μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:
- Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης).
- Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.
- Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Ομοίως, τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης ενώ για τη δεύτερη όχι.