Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πυρηνικούς σταθμούς νέας γενιάς από τώρα έως το 2050, σύμφωνα με τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς της Ένωσης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο.
«Μόνο οι υφιστάμενοι πυρηνικοί σταθμοί θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2030. Και οι νέας γενιάς θα χρειαστούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ!» είπε συγκεκριμένα ο Τιερί Μπρετόν στην εφημερίδα Journal du Dimanche.
Τα σχόλια του Μπρετόν απηχούν προηγούμενες παρατηρήσεις της συναδέλφου του, αρμόδιας για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Πιο αναλυτικά, είχε δηλώσει ότι η παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών απαιτεί 45-50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για νέα εγκαταστάσεις έως το 2050.
Ο Μπρετόν υποστήριξε επίσης ότι ένα σχέδιο της ΕΕ που χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως «πράσινες» πηγές ενέργειας για επενδύσεις αποτελεί ζωτικό βήμα για την προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων.
Η ΕΕ διεξάγει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της σχετικά με την πρόταση αυτή, με μια εσωτερική διαφωνία να υποβόσκει σχετικά με το κατά πόσον οι συγκεκριμένες πηγές ενέργειας μπορούν πραγματικά να χαρακτηριστούν ως βιώσιμες επιλογές.
Η Γαλλία έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να συμπεριληφθεί ως «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια – ο κύριος ενεργειακός της εφοδιασμός – παρά τη σθεναρή αντίθεση της Αυστρίας και τον σκεπτικισμό της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία κλεισίματος όλων των πυρηνικών της σταθμών.
Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι η Κομισιόν «θεωρεί πως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως μέσα διευκόλυνσης της μετάβασης προς ένα μέλλον βασισμένο κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Επί του παρόντος, η ΕΕ αντλεί το 26% της ενέργειάς της από την πυρηνική ενέργεια, αλλά ο Μπρετόν εκτίμησε ότι μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σε περίπου 15%
Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι για την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση και τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων.
Ζητά επίσης η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών να εξαρτάται από άδειες που θα δίνονται πριν από το 2045, ενώ οι εργασίες για την επέκταση της λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών θα πρέπει να εγκρίνονται πριν από το 2040.