Στις 7.745 υπογεγραμμένες αποφάσεις έχει φτάσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια της θητείας του που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2020. Συγκριτικά με τα προηγούμενα δεδομένα καταφαίνεται μια μεγάλη βελτίωση στην προώθηση θεμάτων που αφορούν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βέβαια μια κομβική για την οικονομία αγορά.
Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος πρόεδρος Νικόλαος Μπουλαξής με 5ετή και πλέον θητεία είχε ξεπεράσει τις 11.200 αποφάσεις.
Πάντως το όλο έργο της Αρχής διεκπεραιώνεται συχνά με περιορισμένα μέσα και ανθρώπινους πόρους. Κι αυτό την ώρα που καλείται να ρυθμίσει μια αγορά με πολύ σημαντικούς «παίκτες» και βέβαια να τρέξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχαν καθυστερήσει σημαντικά.
Στήριξη σε ανθρώπινους πόρους
Στο πλαίσιο πάντως της ενίσχυσής της μένει να φανεί εάν οι πληροφορίες για τη δημιουργία ενός συστήματος με μπόνους στους υπαλλήλους που θα εκπληρώνουν στόχους θα βοηθήσει στην προέλκυση καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού. Άλλωστε η ΡΑΕ είναι μια κατ΄ εξοχήν υπηρεσία με ανάγκες υψηλής εξειδίκευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο προωθείται η πολιτική εφαρμογή ενός “bonus system” από φέτος, κατ΄ αναλογία με ό,τι έχει συμβεί στον ΕΦΚΑ, ώστε να δοθούν κίνητρα περαιτέρω επιτάχυνσης κομβικών κλάδων της διοίκησης.
«Θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο κινήτρων. Είναι μεγάλο το θέμα της προσέλκυσης στελεχών στο δημόσιο. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι μεγάλη κατάκτηση αλλά δεν έχει εργαλεία προσαρμογής για τη συγκυρία. Τα προηγούμενα χρόνια η αγορά ήταν στη βαθιά κατάψυξη, οπότε το δημόσιο ήταν ασφαλές καταφύγιο. Όμως τώρα, με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι σε αμφισβήτηση η προσπάθεια ανεύρεσης εξειδικευμένων στελεχών» σημείωσε χτες σε δημοσιογραφική συζήτηση στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνοντας ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται περίπου 10 εκατομμύρια. Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια θα αποδοθούν για μια τέτοια δράση ενώ τονίζεται ότι 51 εκατομμύρια συνολικά προβλέπονται από το Ταμείο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο και για προγράμματα δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους τομείς που θα εφαρμόζεται θα υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας. «Η λογική είναι ένα τέτοιο σύστημα νε συνδέεται με τη στοχοθεσία που βάζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων» σημείωνε χτες το ίδιο στέλεχος , τονίζοντας ότι ένα κομμάτι από το ποσό θα δίνεται αυτόματα με την επίτευξη στόχων και ένα άλλο θα είναι στην ευχέρεια της ηγεσίας κάθε υπηρεσίας ώστε να κατανέμεται ανάλογα με τις επιδόσεις των υπαλλήλων.