Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η Ενεργειακή Κοινότητα κάλεσαν τη Σερβία να μην καθυστερήσει την εφαρμογή και να μην τροποποιήσει τον νόμο για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ο οποίος, όπως είπαν, είναι σημαντικός για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης του ενεργειακού τομέα της χώρας.
Αφού έμαθαν ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Elektroprivreda Srbije (EPS) και o διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Elektromreža Srbije (EMS), με την υποστήριξη του Οργανισμού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, απέστειλαν υπόμνημα στο Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας ζητώντας τροποποιήσεις σε διάφορα άρθρα του νόμου και αναβολή της εφαρμογής του, οι τρεις διεθνείς οργανισμοί απέστειλαν επιστολή στην πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς και την υπουργό Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς.
«Φοβόμαστε ότι η αποδοχή των αιτημάτων για αναβολή της εφαρμογής ή τροποποιήσεις του νόμου, ενός προσεκτικά συνταγμένου και ισορροπημένου νομοθετήματος, μπορεί να εκληφθεί ως υπαναχώρηση από τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σερβίας», όπως αναφέρει η επιστολή που είδε η EURACTIV.
Στο υπόμνημα του περασμένου Δεκεμβρίου, η EPS και η EMS υπογράμμιζαν τα προβλήματα που θα είχε το σύστημα μεταφοράς λόγω της σύνδεσης μεγάλου αριθμού ηλιακών σταθμών και αιολικών πάρκων. Υποστήριζαν μάλιστα ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και θα προκαλούσε σημαντικό κόστος το οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν οι δύο εταιρείες, καθώς και οι πολίτες και οι εταιρείες μέσω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο νόμος για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σημαντικός για το άνοιγμα του Cluster 4 (Πράσινη ατζέντα και βιώσιμη συνδεσιμότητα) στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η Μιχαΐλοβιτς δήλωσε ότι η παρεμπόδιση του νόμου αυτού σημαίνει διακοπή των επενδύσεων και ότι οι αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα είναι αναπόφευκτες, παρά τις αντιστάσεις και τα εμπόδια.
«Ενώ η κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργεί προκλήσεις για την επιτυχή ενσωμάτωσή τους, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες», – όπως αναφέρει η επιστολή. Αναφέρονταν, επίσης, ότι το κόστος εξισορρόπησης μπορεί να μειωθεί μέσω καλύτερης πρόβλεψης και περιφερειακής συνεργασίας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και η Ενεργειακή Κοινότητα προσθέτουν ότι «το νέο νομικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθιστά τα μακροπρόθεσμα διοικητικά καθοριζόμενα τιμολόγια τροφοδότησης με ένα ευέλικτο και βασισμένο στην αγορά καθεστώς και ως εκ τούτου παρέχει τη βάση για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δημοκρατία της Σερβίας σε χαμηλότερες, ανταγωνιστικές τιμές».
«Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνησή σας για τη σύνταξη του νόμου σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ακολουθεί τα συνιστώμενα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα», προσθέτουν.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται στη χώρα, σύμφωνα με την επιστολή, θα καταστήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πιο βιώσιμο, θα μειώσει τη ρύπανση και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Ο νόμος για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέτει τα νομοθετικά θεμέλια για την κλιμάκωση της ανανεώσιμης ενέργειας στη Σερβία και, ως εκ τούτου, θα είναι κρίσιμος για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης του ενεργειακού τομέα της χώρας», όπως αναφέρει η επιστολή. Αναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη διαδικασία κατάρτισης των απαραίτητων εσωτερικών κανονισμών για την εφαρμογή του νέου νόμου είναι φυσικό ότι οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα.