Να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στοχεύει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Α. που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου 2022 στις 18:00.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα για κάποιους συγκεκριμένους, μόνο κλάδους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης θα αφορά εκείνους τους συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση για το Φεβρουάριο, όπως είπε ο υπουργός, αυτή θα συνεχιστεί, περίπου, ως έχει. Δηλαδή θα επιδοτείται η ηλεκτρική ενέργεια με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας. Υπενθυμίζεται, ότι με βάση πρόχειρους υπολογισμούς η μέση τιμή τον Ιανουάριο διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στα 235 ευρω.
Πάντως το θέμα της αύξησης των επιδοτήσεων έθεσε μετ΄ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΕΑ Γιώργος Καββαθάς.
«Όλο το 2022 θα μας απασχολήσει το θέμα των ανατιμήσεων» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου που ανέδειξε το ζήτημα της ακρίβειας που φέρνει στα κόστη παραγωγής και τελικά στο ράφι η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών κόστους. Όπως είπε βέβαια ο πρόεδρος του ΕΕΑ ακόμη και με την επιδότηση «και πάλι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν πολλές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλα. Το αποτέλεσμα θα είναι λουκέτα εάν δεν υπάρξει στήριξη» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ήδη το ΕΕΑ έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση της επιδότησης του λογαριασμούς ενέργειας για τις επιχειρήσεις από το 50% στο 70%.
«Το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και άρα χρειάζεται περισσότερη επιδότηση» προσέθεσε ο Γιώργος Καββαθάς που σημείωσε ότι ήταν η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση που έχει επιφέρει προβλήματα. Παράλληλα ζήτησε το χρηματοδότηση στις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες κι εκεί που υπάρχει συνιδιοκτησία να περνά χωρίς σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών, όπως και το θέμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Πάντως πέραν των επιδοτήσεων ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΕΑ προανήγγειλε την ενεργοποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, τριών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:
- «Εξοικονομώ» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης. Για το πρόγραμμα αυτό θα αντληθούν 400 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων.
- Αντικατάσταση παλαιών αιρ-κοντίσιον σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αλλά όχι για την ενεργειακή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά μόνο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και για μείωση του ενεργειακού κόστους. Πρόγραμμα για την παραγωγική διαδικασία, όπως είπε ο υπουργός, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για ταχεία απολιγνιτοποίηση και στροφή στις ΑΠΕ τονίζοντας ότι σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ εάν δεν υπήρχαν ΑΠΕ στο σύστημα το Δεκέμβριο η μέση χονδρική τιμή αντί για 235 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ξεπερνούσε 330 ευρώ τη μεγαβατώρα.