Μενού Ροή
Α. Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Οι ΑΠΕ να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις, ώστε να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων μιλώντας σε συνέδριο πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 400% από την αρχή του 2021, γεγονός που σημαίνει για τη βιομηχανία αύξηση κόστους 70 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα. Η δε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τα 250 ευρώ/ MWh, οδηγεί σε επιβάρυνση των επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση κατά 150 εκατ. το μήνα.

Επισήμανε ότι πέρα από την αύξηση του κόστους παραγωγής για τη βιομηχανία κατά 20-40% και την αδυναμία μετακύλησης των αυξήσεων στα προϊόντα χωρίς απώλεια μεριδίου αγοράς, οι υψηλές τιμές ρεύματος  αποθαρρύνουν τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας.

«Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη σταδιακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, μέρος της οποίας αποτελεί και ο «πράσινος» μετασχηματισμός της βιομηχανίας.

Όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για τις οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί πόροι και τεχνολογία» είπε ο κ. Κοντολέων και πρόσθεσε:

«Η ασφαλής, δίκαιη και ανταγωνιστική για τη βιομηχανία μετάβαση δεν διασφαλίζεται την ώρα που τα μέσα αυτά δεν θα είναι ισομερώς διαθέσιμα σε όλα κράτη της Ε.Ε. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εντάξει στα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης τους ειδικά προγράμματα στήριξης του «πράσινου» μετασχηματισμού της βιομηχανίας κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις υψηλού CAPEX και χαμηλού OPEX με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, όμως το σημερινό μοντέλο αγοράς δεν επιτρέπει η σημαντική αλλαγή στο μίγμα να αντανακλάται στις τιμές του καταναλωτή αφού οι τιμές διαμορφώνονται από τις οριακές μονάδες φυσικού αερίου.

Πρόταση της EΒΙΚΕΝ είναι το σημερινό μοντέλο να διατηρηθεί μόνο για τις τεχνολογίες που θα δίνουν την αναγκαία ευελιξία στο σύστημα, ενώ οι τεχνολογίες μηδενικού αποτυπώματος, δηλαδή οι ΑΠΕ να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις, ώστε να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και ταυτόχρονα ο καταναλωτής να ευνοηθεί του χαμηλού μεταβλητού κόστους τους.

Ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια βιομηχανίας με παραγωγούς είναι κανόνας στις άλλες χώρες της Ευρώπης και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι πολύ μικρότερες. Αντίθετα στην ελληνική αγορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που επιτείνει την κρίση είναι η αδυναμία αντιστάθμισης κινδύνου ελλείψει ρευστότητας και προϊόντων στην Προθεσμιακή Αγορά.

Πέραν των ζητημάτων αυτών ο κ. Κοντολέων έθεσε και τα θέματα της διατήρησης των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ 4,2 GW έως το 2025, και του νέου ΕΤΜΕΑΡ το οποίο όπως είπε είναι χαράτσι χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης για τη βιομηχανία μέσω μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Έτσι κατέληξε υπονομεύεται η ίδια η πράσινη μετάβαση που στηρίζεται στην αντικατάσταση της θερμικής ενέργειας στη βιομηχανία, κτίρια και μεταφορές με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας