Με κεριά στα χέρια επέλεξαν επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και όχι μόνο, στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος σβήνοντας παράλληλα χτες το απόγευμα τα φώτα στις επιχειρήσεις τους.
Με κεντρικό σύνθημα «το ρεύμα μάς σκοτώνει» διοργανώθηκε κινητοποίηση στην Πάτρα από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), του οποίου μέλη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν στις 6 το απόγευμα τους διακόπτες του ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας συμμετείχε στη δράση και κάλεσε τα μέλη του να κλείσουν τα φώτα των καταστημάτων τους. «Το σκοτάδι που θα απλωθεί να είναι ενδεικτικό των σκοτεινών καιρών που μας έχουν επιβάλει» αναφέρει και απαιτεί, άμεσα, δραστικά μέτρα στήριξης, με έλεγχο των τιμών ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, συντελεστών ΦΠΑ και ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω των απωλειών του καρναβαλιού.
Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μεσσηνίας.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους οι εξωφρενικοί λογαριασμοί ρεύματος καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις αφού κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να εξοφλήσει αυτά τα ποσά, καθώς όπως επισημάνθηκε, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα της πανδημίας και έχουν ήδη πτώση τζίρου 40 και 50%.
Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια
Στο μεταξύ την απογοήτευση των πολιτών για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας καταγράφει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για για λογαριασμό του Ant1. Το 82,5% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια. Μόλις το 14,4% έχει διαφορετική γνώμη και τα κρίνει επαρκή. Επιπλέον το 58% των πολιτών πιστεύει πως θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα, ενώ μόλις το 31,9% πως έχουν δοθεί τόσα όσα αντέχει ο προϋπολογισμός.
Με πολύ μικρή διαφορά, το 49,% των πολιτών εκτιμά πως τα μέτρα για την ακρίβεια έχουν τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 47,5% αναφέρει ότι είναι στη λάθος. Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, το 75,2% επισημαίνει ότι δεν είναι κάτι περιστασιακό και θα διαρκέσει περισσότερο.
Επιπλέον η αύξηση στις τιμές του ρεύματος προβληματίζει το 55% και ακολουθεί αύξηση στα αγαθά, τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ με 52,2%. Καύσιμα αλλά και πετρέλαιο θέρμανσης είναι στις επόμενες θέσεις με 40,8% και 37,4% αντίστοιχα
Την ίδια στιγμή οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι τόσο στα οικονομικά του νοικοκυριού τους, όσο και στην οικονομία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το 48,3% πιστεύει πως τα οικονομικά τους θα χειρότερα και το 51,3% πιστεύει πως το ίδιο θα ισχύσει και για την οικονομία της χώρας. Θετική εξέλιξη μέσα στο 2022, βλέπει το 58% των πολιτών όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.
Νέα μέτρα και ανησυχία
Στο φόντο αυτό ήδη έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί μια νέα στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων καθώς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κύματα των ανατιμήσεων, ενώ εάν ένταση των αυξήσεων παραμείνει ίδια, τότε είναι βέβαιο οι αποφάσεις θα επισπευσθούν.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να δώσουμε από αυτά που μπορεί να παράξει η οικονομία» τονισε πριν λίγες μέρες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι κορυφαίος αξιωματούχος κι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν καταβλήθηκε έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν και είναι πρόωρο να υπολογίσει κανείς το ύψος αυτής της ενίσχυσης, δύσκολα μπορεί το κονδύλι να πέσει κάτω από 200 εκατ. Ευρώ, έτσι ώστε όντως να στηρίξει τα εν λόγω νοικοκυριά.
Πάντως στο φόντο και των δημοσκοπήσεων προβληματίζει το ενδεχόμενο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να «καταβροχθίσουν» το διαθέσιμο χώρο για παρεμβάσεις αλλά και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
«Ίσως ως το τέλος του χρόνου να χρειαστούν κονδύλια από τον Προϋπολογισμό», παραδέχεται ο ίδιος αξιωματούχος, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη, δηλαδή πολύ πιθανότατα ως το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είχε πέρσι περί το 1 δις ευρώ έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων κι έτσι μπόρεσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο. Βέβαια με τις τωρινές εκτιμήσεις για τους ρύπου που δείχνουν τιμές στα 90- 100 ευρώ, τα έσοδα από τις δημοπρασίες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 - 1,7 δις ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν στα 2 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι το 74,90% αυτών των εσόδων θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο «κουμπαράς» για τις επιδοτήσεις θα έχει 1,125- 1,5 δις ευρώ, αλλά για να καλύψει- όπως όλα δείχνουν- όλη τη χρονιά. Ήδη, οι επιδοτήσεις Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου απαίτησαν συνολικά περί τα 750 εκ ευρώ.