Μενού Ροή
Σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και εκβρασμοί ραμφοφαλαινών - Τι έγινε με το SW Cook των ΕΛΠΕ

Έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προκαλούν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου, μετά τα τρία περιστατικά εκβρασμών ραμφοφαλαινών στην Κέρκυρα τα οποία συνέβησαν μέσα σε 24 ώρες.

Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα, μετά την επανέναρξη των σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 και στην περιοχή παραχώρησης του Ιονίου, η οποία καταλαμβάνει έκταση 6,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Κέρκυρας και της Λευκάδας.

Το SW Cook

Οι έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο από το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW Cook ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν και στο μπλοκ Ιόνιο οι οποίες διενεργούνται από το ίδιο πλοίο και ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την εξέλιξη της ερευνητικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν έως τώρα στοιχεία που να συνδέουν τον εκβρασμό των τριών ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί το SW Cook.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ερευνητικό σκάφος είχε απόσταση πάνω από 30 χιλιόμετρα από την παραλία που εκβράστηκε το πρώτο θηλαστικό και πάνω από 40 χιλιόμετρα από το σημείο εκβρασμού του δεύτερου ζιφιού.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η απόσταση που είχε το SW Cook από την παραλία που εντοπίστηκε το τρίτο κήτος, καθώς το σκάφος έπλεε ανοιχτά της Λευκάδας και απείχε πάνω από 70 χιλιόμετρα.

Σύνδεση με το Euroferry Olympia

Όπως προσθέτουν, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνδέονται τα περιστατικά εκβρασμού με την πυρκαγιά στο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο πλέει πιο κοντά στις ακτές της Κέρκυρας όπου εντοπίστηκαν τα τρία θηλαστικά.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει αρκετά σκάφη για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς και τον εντοπισμό των αγνοούμενων επιβατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της βιοποικιλότητας στη θαλάσσια περιοχή που διεξάγονται οι σεισμικές έρευνες είναι αυξημένα σε σχέση με εκείνα που προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα.

Για παράδειγμα, τα διεθνή πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή γεωφυσικών ερευνών προβλέπουν τη διακοπή της διαδικασίας σε περίπτωση εντοπισμού θαλάσσιου θηλαστικού σε απόσταση 1.500 μέτρων από το ερευνητικό σκάφος.

Σταμάτησαν οι έρευνες

Τόσο στην περίπτωση των ερευνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο όσο και στο μπλοκ του Ιονίου, η ακτίνα αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 750 μέτρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε θηλαστικό εντός της προβλεπόμενης απόστασης από το SW Cook, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα οι έρευνες.

Η διαδικασία παρακολουθείται από εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι κατέγραψαν τα επίπεδα θορύβου καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο και το ίδιο κάνουν και τώρα στο βόρειο Ιόνιο.

Τις έρευνες παρακολουθούν και πιστοποιημένοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, οι οποίοι εξετάζουν εάν οι εργασίες του SW Cook προκαλούν επιβάρυνση στο περιβάλλον και τη θαλάσσια πανίδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται εκβρασμοί ζιφιών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας. Τον Δεκέμβριο του 2011, πολύ πριν ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, έξι ζιφιοί είχαν εκβραστεί νεκροί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ζητήσει ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων για τα περιστατικά εκβρασμού των ζιφιών και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται κατά τη διάρκεια των γεωφυσικών ερευνών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας