Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια αν θέλει να πετύχει τους στόχους για το κλίμα, στέλνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. Μιλάει για καθαρή μορφή ενέργειας, η οποία στην αρχή είναι εντάσεως κεφαλαίου, αλλά στη συνέχεια διασφαλίζει σταθερές τιμές χωρίς μεταβλητότητες μακροπρόθεσμα. Τονίζει δε ότι ο κύκλος ζωής μιας μέσης πυρηνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φτάσει τα 80 χρόνια. Ο κ. Γκρόσι, μιλώντας για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο, χαρακτηρίζει τα ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα ως τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της «πλέον ασφαλούς μεθόδου παραγωγής ενέργειας, με βάση το στατιστικό ιστορικό της», λέγοντας ότι καταστροφές του παρελθόντος δεν προήλθαν από την πυρηνική τεχνολογία αυτή καθ’ αυτήν, αλλά από τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους. «Υπάρχουν πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σε σεισμογενείς περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά με το βλέμμα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση απαιτούνται «συγκεκριμένα στάνταρ διαδικασίας και ενδελεχείς μελέτες, προτού προχωρήσει κανείς». Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέδειξε ως στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει μια «κανονική, τακτική συνεργασία της ΙΑΕΑ με την ιρανική κυβέρνηση». Ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, «το οποίο μεγαλώνει και είναι το μοναδικό που δεν βρίσκεται σε διεθνές πρόγραμμα παρακολούθησης», εναποθέτει τις προσδοκίες του σε κάποιον πολιτικό τρόπο απεμπλοκής. Σημειωτέον, η Βόρεια Κορέα έχει αποβάλει τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από το 2009.
– Πόσο φιλική στο περιβάλλον είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και σε ποιον βαθμό, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής;
– Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι μέρος της λύσης, η οποία λύση βεβαίως δεν μπορεί να είναι μόνο μία. Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ήδη στις επιλογές, για παράδειγμα, της Ευρώπης, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής από καθαρές μορφές ενέργειας – συναντάμε την πυρηνική ενέργεια περίπου στις μισές χώρες της Ε.Ε. Ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, τα επιστημονικά δεδομένα βρίσκονται στη διάθεση όλων και καταδεικνύουν ότι είναι πράγματι φιλική στο περιβάλλον. Σίγουρα δεν είναι λιγότερο φιλική στο περιβάλλον απ’ ό,τι άλλες μορφές ενέργειας.
– Πόσο αποδοτική, αλλά και πόσο ακριβή είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε σύγκριση με την ανανεώσιμη ενέργεια;
– Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το κόστος της παραγωγής ενέργειας. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι εντάσεως κεφαλαίου στα πρώτα βήματα της διαδικασίας, αλλά έχει σταθερό κόστος στη συνέχεια, μακροπρόθεσμα. Δεν έχει δηλαδή τη μεταβλητότητα που βλέπουμε σε άλλους τομείς παραγωγής ενέργειας, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Σημειωτέον, μια πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έχει κύκλο ζωής 60 χρόνια, τα οποία ουσιαστικά φτάνουν τα 80, ή και περισσότερα, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην υποδομή. Επομένως, η πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή είναι μάλλον φθηνή. Σίγουρα είναι απολύτως ανταγωνιστική.
– Οι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας εγείρουν ζήτημα ασφάλειας. Οι υποστηρικτές της επικαλούνται την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμπειρία από το παρελθόν ως δικλίδες ασφαλείας. Πόσο ασφαλής είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σήμερα, το 2022;
– Η ασφάλεια είναι μια διαδικασία σε συνεχή εξέλιξη. Η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Βεβαίως γίνονται ατυχήματα. Ομως θα πρέπει να δει κανείς το στατιστικό ιστορικό, το οποίο αναδεικνύει την πυρηνική ενέργεια ως μια από τις πλέον ασφαλείς μεθόδους παραγωγής. Και είναι ένας τομέας απολύτως ρυθμισμένος, σε διαρκή έλεγχο και εποπτεία. Είναι λογικό το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα να έχουν στιγματίσει την κοινή γνώμη. Ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα, το επίπεδο ασφαλείας είναι το υψηλότερο δυνατό. Καταστροφές του παρελθόντος προήλθαν από ανθρώπινα λάθη, όχι από την τεχνολογία αυτή καθ’ αυτήν. Οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με την πυρηνική ενέργεια.
– Οι τιμές ενέργειας βρίσκονται στα ύψη και η Ευρώπη συζητάει τρόπους να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία ενισχύει το πυρηνικό ενεργειακό της πρόγραμμα, αλλά η Γερμανία αντιθέτως το τερματίζει. Πώς βλέπετε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στην Ε.Ε. και τελικά την προοπτική ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη;
– Είναι πράγματι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς αυτές τις εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. Όμως, οι δημοκρατίες είναι αυτές που στο τέλος της ημέρας ορίζουν τις κατευθύνσεις. Αλλά είναι δύσκολο για την Ευρώπη να αντεπεξέλθει στην κλιματική πρόκληση χωρίς να υπάρχει και η πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή στο ενεργειακό μείγμα της. Και είναι σίγουρα αντίφαση από τη μια να επιδιώκει κανείς την επίτευξη συγκεκριμένων κλιματικών στόχων και από την άλλη να μην αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια.
Η Ελλάδα, μία χώρα εξελιγμένη τεχνολογικά και επιστημονικά, αν το επιθυμεί μπορεί να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία.
– Πόσες πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο και πόσες από αυτές είναι στην Ευρώπη;
– Συνολικά ανέρχονται σε 439 σε όλο τον κόσμο και περισσότερες από 100 βρίσκονται στην Ευρώπη.
– Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει μια χώρα για να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια αποτελεσματικά και με ασφάλεια; Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία πληροί τις προϋποθέσεις;
– Θα πρέπει να υπάρχουν βασικές υποδομές με βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες, σε συνθήκες ασφαλείας. Η ΙΑΕΑ βοηθάει τις χώρες που το επιθυμούν να ικανοποιήσουν τα απαιτούμενα στάνταρ. Η Ελλάδα, μία χώρα εξελιγμένη τεχνολογικά και επιστημονικά, αν το επιθυμεί μπορεί να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία. Αλλά βλέπουμε να υπάρχει ένα έντονο ντιμπέιτ στην Ελλάδα γύρω από την πυρηνική ενέργεια. Βασικό επιχείρημα των επικριτών είναι η σεισμική εικόνα της Ελλάδας. Ομως, η διεθνής τεχνογνωσία έχει αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Υπάρχουν πυρηνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε σεισμογενείς περιοχές.
– Τον επόμενο μήνα συμπληρώνουμε 10 χρόνια από την περιβαλλοντική καταστροφή μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.
– Η αντίδραση της εγκατάστασης στο συμβάν ήταν αυτή που έπρεπε και ήταν άμεση. Ωστόσο, το τσουνάμι περιέπλεξε την κατάσταση. Κάναμε πολλή δουλειά από τότε: βελτιώσεις, μελέτες, τεχνικές αξιολογήσεις, stress tests. Υπάρχει δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν μεγάλο, είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και προκάλεσε μεγάλο τραύμα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά έφερε και μια νέα ισχυρή δέσμευση και αφοσίωση στην παράμετρο της ασφάλειας.
– Η διεθνής κοινότητα είναι εδώ και καιρό επιφυλακτική ως προς την καταλληλότητα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πώς εξελίσσεται η συνεργασία της ΙΑΕΑ με το Ιράν;
– Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι μια μεγάλη ιστορία με πολλά κεφάλαια και σκαμπανεβάσματα. Σε αυτή τη φάση υπάρχει μια ομαλή, τακτική συνεργασία με τις ιρανικές αρχές και δουλεύουμε με στόχο να αναβιώσει η συμφωνία του 2015, για ενισχυμένη εποπτεία από την ΙΑΕΑ και περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν – ο εμπλουτισμός ουρανίου έχει φτάσει το 60%, το οποίο δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το 90%, δηλαδή από την οπλική κατηγορία.
– Σε ποιες άλλες γεωγραφικές περιοχές ελλοχεύει ενδεχομένως ο πυρηνικός κίνδυνος για τη διεθνή ασφάλεια; Βλέπουμε, για παράδειγμα, κινητικότητα και στη Βόρεια Κορέα. Ποιο είναι το «κλειδί» ώστε να αποτραπεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς;
– Πολύ σωστά αναφέρεστε στη Βόρεια Κορέα, η οποία μεγαλώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το μοναδικό που δεν βρίσκεται σε διεθνές πρόγραμμα παρακολούθησης – οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ έχουν αποκλειστεί από τη Βόρεια Κορέα, από το 2009. Ευελπιστούμε σε κάποιον πολιτικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος. Ευρύτερα, η ΙΑΕΑ δρα παντού, σε όλον τον κόσμο, για να διασφαλίσει συνθήκες ασφαλείας. Η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ.