Μια από τις καλύτερες αποδόσεις εντός του 2025 έχει έως τώρα η μετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), έχοντας κλείσει ανοδικά και στις πέντε συνεδριάσεις του νέου έτους, καταγράφοντας άνοδο 8,94%. Χθες μάλιστα έκανε νέο ράλι +3,51% κλείνοντας στα 2,80 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 45 μηνών, ή περίπου τεσσάρων ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021.
Πλέον η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά και στο ιστορικό υψηλό της, που είναι στα 2,8450 ευρώ που είχε βρεθεί στις 8 Απριλίου 2021, επίπεδα που όπως φαίνεται θα υπερκεράσει άμεσα, αν συνεχίσει στο εξαιρετικό μοτίβο των τελευταίων ημερών.
Μάλιστα χθες διακίνησε τον 9ο μεγαλύτερο όγκο στην αγορά, με 626.724 τεμάχια κάνοντας τζίρο 1,72 εκατ. ευρώ, επιδόσεις ανεβασμένες για τα δεδομένα της μετοχής, που μαρτυρούν τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών».
Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ εσχάτως δείχνει να ξεκολλά από τη μετριότητα, καθώς θυμίζουμε ότι και το μήνα Δεκέμβριο του 2024 είχε καλή συμπεριφορά κερδίζοντας 8,9%, ενώ έβγαλε το 12μηνο με άνοδο 16%, λίγο πάνω από την επίδοση του Γενικού Δείκτη.
Η αλλαγή πλεύσης της μετοχής τελευταία είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεδομένου ότι από τότε που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, το καλοκαίρι του 2027 και έγινε ανεξάρτητος φορέας και ανεξάρτητη μετοχή, ελάχιστα έχει απασχολήσει με κάτι θετικό την αγορά, από πλευράς απόδοσης, πλην βεβαίως των καλών μερισμάτων που δίνει.
Τον Ιούνιο του 2017 η μετοχή της ΔΕΗ «έσπασε» στα δύο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Έκτοτε, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έχει απογοητευτική παρουσία στο Χ.Α., υστερώντας τόσο έναντι της μητρικής ΔΕΗ, όσο και έναντι του Γενικού Δείκτη αλλά και των περισσοτέρων μετοχών του κλάδου. Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία κοσμογονίας για τον κλάδο της ενέργειας, όπου και οι μετοχές τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας, έχοντας δώσει και τις καλύτερες αποδόσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχασε τη θέση του στις 25 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Χ.Α. καθώς στις 19 Δεκεμβρίου 2022 είχε αντικατασταθεί τότε από την Autohellas, πέφτοντας στον Mid Cap όπου διαπραγματεύεται έκτοτε.
Η απόσχιση από τη ΔΕΗ και η πορεία έκτοτε
Μετά την απόσχιση του δικτύου μεταφοράς μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 24% στην κινεζική State Grid, έναντι 320 εκατ. ευρώ και την πώληση επιπλέον 25% σε κρατική εταιρεία, η μετοχή της ΔΕΗ κόπηκε στα δύο. Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, οι δύο «κομμένες» μετοχές, ανέβηκαν εκ νέου στο ταμπλό του Χ.Α. μετά την απόσχιση και την αναστολή διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ για ολίγες ημέρες.
Η τιμή εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είχε οριστεί στα 2,12 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, οπότε η αγορά «έκοψε» την αξία του ΑΔΜΗΕ από μόνη της στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης αμφότερων.
Η ΔΕΗ λοιπόν επέστρεψε στο ταμπλό με τιμή εκκίνησης τα 3,83 ευρώ, που ήταν η τιμή της 14ης Ιουνίου 2017, όταν και ανεστάλη η διαπραγμάτευση, οπότε η αγορά έκανε το… αναλογούντα haircut, οδηγώντας τον τίτλο σε πτώση έως και 54,31%, ενώ στο τέλος έκλεισε στα 2,26 ευρώ με απώλειες 40,99% καθώς ήταν ελεύθερη η διακύμανση την πρώτη ημέρα.
Αντιθέτως, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση από την αγορά, καθώς εισήλθε στην τιμή των 2,12 ευρώ, έφτασε να ενισχύεται έως και 13,68% στα 2,39 ευρώ, ενώ τελικά έκλεισε στα 2,35 ευρώ με άνοδο 10,85%. Πάντως, μετά το ράλι του Δεκεμβρίου αλλά και των τελευταίων ημερών, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ καταγράφει άνοδο 32% συγκριτικά με τα 2,12 ευρώ που πρωτομπήκε στο ταμπλό του Χ.Α. Απόδοση που ασφαλώς είναι πολύ «φτωχή» καθώς δείκτες και μετοχές καταγράφουν τεράστιο ράλι από εκείνη την περίοδο.
Συντηρητική πορεία
Όλα αυτά τα χρόνια η διακύμανση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ είναι εξαιρετικά συντηρητική, τέτοια που σπάνια συναντάμε σε άλλες μετοχές του Χ.Α. από τη μεγάλη ή τη μεσαία αποτίμηση. Στις 16 Ιανουαρίου 2019 έπεσε στο ιστορικό της χαμηλό των 1,47 ευρώ, ενώ στις 8 Απριλίου 2021, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή βρέθηκε στα 2,8450 ευρώ που έως τώρα αποτελούν το ιστορικό υψηλό του ομίλου.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πορεία της μετοχής δεν αντανακλά την ποιότητα, τα μεγέθη και το εκτόπισμα του ομίλου ΑΔΜΗΕ, που έχει τον πλέον καταλυτικό ρόλο για τον ενεργειακό κλάδο στη χώρα μας, τη διανομή του ρεύματος εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σημαντικότατα projects διασύνδεσης στο Αιγαίο, στην Κρήτη και το Ισραήλ.
Στο +40% ο νέος στόχος από τη Eurobank Equities
Σε χθεσινή έκθεσή της, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή – στόχο ένα ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στα 3,80 ευρώ (από 3,2 ευρώ πρωτύτερα), διατυπώνοντας σύσταση outperform, ενώ χαρακτηρίζει τον ΑΔΜΗΕ ως το απόλυτο μερισματικό play της αγοράς. Με βάση την τιμή-στόχο, το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή εκτιμάται στο 40,5%, ενώ συνδυαστικά με την αναμενόμενη μερισματική απόδοση 5,7%, το συνολικό περιθώριο διαμορφώνεται στο 46,2%.
Στα τρέχοντα επίπεδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση διαπραγματεύεται σε discount 10% σε σχέση με το regulated asset base και περισσότερο από 20% σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες.
Η ανάλυση προσδοκά κύκλο εργασιών το 2024 στα 467,2 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 337,2 εκατ. και καθαρά κέρδη 152,8 εκατ. ευρώ, με RAB 2,493 δισ. ευρώ. Για το 2025, εκτιμά κύκλο εργασιών 503,8 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 358,4 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 163,4 εκατ. ευρώ, RAB 2,68 δισ.
H χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο όμιλος θα πετύχει ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 7% του EBITDA για την περίοδο 2024-2026, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 17% αύξηση στο EBITDA του 2025 (στα 358 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την προσδοκία για διψήφια Ρυθμιζόμενη Βάση Περιουσιακών Στοιχείων (RAB).
Αναμένει ότι η υψηλότερη κερδοφορία θα διπλασιάσει τις πληρωμές μερισμάτων σε μετρητά μετά το 2025 (μερίσματα ανά μετοχή στα 0,12/0,15 ευρώ για το 2025/2026), προσφέροντας ελκυστική μερισματική απόδοση 5-6%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεικτικό της διαταραχής στην αποτίμηση που ενσωματώνεται στην τιμή της μετοχής είναι η επισήμανση ότι η αγορά όχι μόνο αγνοεί την αύξηση της RAB, αλλά φαίνεται επίσης να υπονοεί αρνητική διαφορά ROIC-WACC (απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου προς μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου) της τάξης των 5-10 μονάδων βάσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει από τις υψηλότερες αυξήσεις του RAB στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται στα μέσα του 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με εκτιμώμενο RAB μεγαλύτερο των 710 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται να υπάρξει άνοδος του RAB της τάξης του 22% το 2025 και 17% το 2026, με το νούμερο της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης να αναμένεται να ανέλθει στα 3,6 δισ. το 2026 από 2,5 δισ. το 2024.
Η λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, αναμένεται να είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς το WACC του θα έχει premium 1% με δεδομένο ότι είναι ένα project ιδιαίτερης σημασίας και το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ κατά την πλήρη λειτουργία του