Μενού Ροή
Αλ. Σδούκου: Οι δυο “πράσινες” κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Την επιτάχυνση των πολιτικών που σχετίζονται με τη γενικότερη ενεργειακή/ περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοίνωσε μιλώντας στο 1ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών σημείωσε ότι η χώρα θα πετύχει όλους τους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και στρατηγικές. Μάλιστα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα η κ. Σδούκου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη στη γραμματεία σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ σύντομα θα μπει σε διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει απλοποίηση της αδειοδότησης για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ότι είναι αναγκαίο να «σκοτώσουμε της αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας». Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στα θέματα ενέργειας η κ. Σδούκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας σε συνάρτηση με τις ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ και τα όσα έχουν συζητηθεί με την Κομισιόν περίπου 900 MW αποθήκευσης απαιτείται να έχει χώρα μας. Έτσι μετά το άνοιγμα των διαδικασιών για το ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να προωθηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για υποδομές 450 MW, που εκτιμάται ότι θα γίνει έως τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανέφερε παράλληλα η Αλ. Σδούκου έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη στήριξη της αγοράς ΑΠΕ και δη της επίλυσης προβλημάτων με την προσφορά όρων σύνδεσης των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε καταθέτοντας σχετικά στοιχεία, ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2019 έως σήμερα έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των χορηγήσεων όρων σύνδεσης. Έχει δώσει 8.500 οριστικές προσφορές (συνολικά 3,3 γιγαβάτ, εκ των οποίων το 1,3 γιγαβάτ το 2020 και άλλα δύο γιγαβάτ το 2021). Αυτό επετεύχθη, διότι παράλληλα ο Διαχειριστής αύξησε τις επενδύσεις από τα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ το 2019, στα 220 εκατομμύρια το 2022 ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ χορήγησε προσφορές σε 1.200 σταθμούς το 2021, συνολικής ισχύος 3GW. Ωστόσο τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καλείται να διεκπεραιώσει άλλλα 1000 έργα με αιτήματα από το 2021.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας