Μενού Ροή
Φωτό: Shane Rounce-unsplash
Ξεκαθαρίζει EastMed και EuroAsia Interconnector στην Τριμερή Σύνοδος της Ιερουσαλήμ

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και ο κρίσιμος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Ειδικά για τον EastMed, η ενεργειακή κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των τριών υπουργών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο υλοποίησης του αγωγού έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη από τις ΗΠΑ και τις χώρες της περιοχής να κάνουν διαδοχικές δημόσιες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι δηλώσεις

Η αρχή έγινε από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Victoria Nuland, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, διεμήνυσε με σαφήνεια ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Όπως ανέφερε, «δεν χρειάζεται να περιμένουμε 10 χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια, πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα».

Η απάντηση στην κα Nuland ήρθε από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Amrani τόνισε ότι οι χώρες της περιοχής θα αποφασίσουν για το μέλλον του έργου, με τον Νίκο Δένδια να κάνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η κα Nuland εξέφρασε μια άποψη αλλά χαριστική βολή αποκλείεται να ήταν, γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed. Θα σας έλεγα ότι ίσως υπό όρους είναι alive and kicking για να χρησιμοποιήσουμε την αγγλική έκφραση».

Όπως έχει γράψει πρόσφατα το energymag, τις εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό παρακολουθεί στενά και η Άγκυρα, η οποία μάλιστα δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να συνεργαστεί με το Ισραήλ για τη μεταφορά των κοιτασμάτων του Leviathan στην Ευρώπη.

Με πλοία

Στην Ιερουσαλήμ, ο Κώστας Σκρέκας, η ισραηλινή ομόλογός του, Karine Elharrar και η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με πλοία, που από τις ΗΠΑ αλλά και από ορισμένες άλλες πηγές θεωρείται ως η πλέον ρεαλιστική λύση.

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει και στον ρόλο της Αιγύπτου, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των τριών χωρών που συμμετέχουν στη σημερινή τριμερή σύνοδο.

Σε αντίθεση με τον αγωγό EastMed, για τον οποίον δεν υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική για το φιλόδοξο έργο του EuroAsia Interconnector, που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στηρίζουν ένθερμα το έργο, το οποίο θα βγάλει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση και θα ενισχύσει τα επίπεδα ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που αποτελεί ένα από τα δύο σκέλη του έργου.

Στην Ιερουσαλήμ συνοδεύει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, καθώς ο Διαχειριστής διαθέτει πλέον σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αλλά και οι ειδικοί του φυσικού αερίου, επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς και Μαθιός Ρήγας της Energean.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας