Μενού Ροή
Bloomberg: Σε de facto εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει η αντιπαράθεση Πούτιν-Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία κινδυνεύουν να προκαλέσουν de facto εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αφού οι δικηγόροι της ΕΕ συνέταξαν προκαταρκτικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο μηχανισμός που απαιτεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξακολουθούν να εξετάζουν την αρχική εκτίμηση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση του Πούτιν σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις των Βρυξελλών που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία είπε στις ενεργειακές επιχειρήσεις της να αρνηθούν το νέο σύστημα πληρωμών υπό το πρίσμα της νομικής ανάλυσης της ΕΕ.

Η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη να παράσχει διευκρινίσεις ή προσαρμογές στο διάταγμά της που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και οι εταιρείες προχωρούν.

Η Μόσχα αντλεί περίπου 1 δισ. ευρώ την ημέρα από την Ευρώπη για αγορές ενέργειας, γεγονός που τη βοήθησε να απομονωθεί από τις επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ.

Η απειλή

Εάν η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή της να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αγοραστές που δεν συμμορφώνονται, αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την ΕΕ, η οποία προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθώς συμβιβάζεται με την τεράστια επιρροή που έχει η Μόσχα στην ασφάλειά του, αλλά η μετάβαση θα πάρει χρόνο.

Η ΕΕ επεξεργάζεται την έκτη δέσμη κυρώσεων, αλλά οι κινήσεις για τη στόχευση της ρωσικής ενέργειας ήταν δύσκολες, δεδομένης της εξάρτησης του μπλοκ.

Η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήγμα 220 δισεκατομμυρίων ευρώ (238 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην παραγωγή κατά τα επόμενα δύο χρόνια, εάν διακοπεί άμεσα η παροχή φυσικού αερίου, σύμφωνα με κοινή πρόβλεψη οικονομικών ινστιτούτων.

Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 6,5% και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση άνω του 2% το επόμενο έτος.

Στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που ορίζει ότι οι "μη φιλικοί" αγοραστές του φυσικού αερίου της ανοίγουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank.

Η ρωσική τράπεζα θα μετέτρεπε τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Παραβίαση

Μια προκαταρκτική ανάλυση από τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, διαπίστωσε ότι οι πληρωμές με τη χρήση αυτού του συστήματος θα παραβίαζαν τις κυρώσεις του μπλοκ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι δικηγόροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που απαρτίζεται από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών, συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής, ανέφερε ένα άλλο πρόσωπο.

Η Επιτροπή διαβίβασε την ανάλυση στα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τις 150 εταιρείες που έχουν συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία, είπε το πρόσωπο.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την κατάσταση για να βοηθήσει τις χώρες και τις εταιρείες.

Η Ολλανδία είπε αυτή την εβδομάδα στις εταιρείες της να αρνηθούν τους νέους όρους πληρωμής του φυσικού αερίου που απαιτεί η Ρωσία. "Η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνεί με το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής. "Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στις ολλανδικές εταιρείες να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους".

Νέο πακέτο κυρώσεων

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ολλανδία είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τα περιφερειακά πρότυπα, με τις προμήθειες προς τη χώρα να αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% περίπου των αποστολών του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου προς την ΕΕ και την Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγνώρισε την έκθεση της Επιτροπής στο Politico, προσθέτοντας: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε παράκαμψη των κυρώσεων μέσω κερκόπορτας". Δεν είπε, ωστόσο, αν η κυβέρνησή του συμφωνεί με την εκτίμηση, ούτε ανέλυσε ποια μέτρα θα λάβει η Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα: Η φαουστική συμφωνία της Γερμανίας με τη Ρωσία στοιχειώνει βιομηχανικούς γίγαντες

Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, καθώς το μισό φυσικό αέριο και ο άνθρακας της προέρχονται από τη Ρωσία.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς σε ορισμένες εισαγωγές πετρελαίου και αγαθών, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις εργασίες, αλλά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για ένα πλήρες εμπάργκο. Ακόμα και τότε, είναι απίθανο η Επιτροπή να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου, δήλωσαν δύο ξεχωριστοί αξιωματούχοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας