Η σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για την επαναφορά ξεπερασμένων και ασύμφορων οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά τεχνολογιών και πολιτικών, αλλά αντιθέτως, να αποτελέσει την αφορμή για περαιτέρω κλιματική δράση και προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει σε ανακοινωσή της η WWF.
Όπως αναφέρει, η στήριξη, σύμφωνα με τις πρόσφατες επίσημες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, των πετρελαϊκών εταιρειών και η επιτάχυνση των ερευνών και των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αποδεδειγμένα δεν συμβάλλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αντιθέτως, θα μας εγκλωβίσουν σε ένα ανυπολόγιστο κλιματικό αποτύπωμα, με άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει εργαλεία για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η βύθιση των οικονομιών σε μακροπρόθεσμης εξάρτησης έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, όπως οι συμβάσεις παραχώρησης σε πετρελαϊκές εταιρείες μεγάλων θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων της χώρας.
Το ΣτΕ
Σύμφωνα με το WWF η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης έγκρισης σεισμικών ερευνών από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εκκρεμεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) κωλυσιεργούν μην έχοντας υποβάλει στο Δικαστήριο, όπως έχουν υποχρέωση, τον απαιτούμενο για διοικητικό φάκελο με τις απόψεις τους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις άσκησαν την αίτηση αυτή, όπως είχαν καθήκον, διότι η διαδικασία αδειοδότησης δεν προστατεύει επαρκώς το ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Ν. Κρήτης, και ευρύτερα της Ν.Δ. Ελλάδας.
Η Περιβαλλοντική οργάνωση καταλήγει, ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα προϋποθέτει πολιτική καινοτομία και έναν μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές, βεβιασμένες και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις. Τη στιγμή που έχουμε την επιλογή να αναλάβουμε τις κλιματικές πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις, εμείς γιατί να επιλέξουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση, σε κρίση για τις επόμενες γενιές;