Τις επόμενες ώρες αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία μετά και τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες.
Στην αιχμή των νέων μέτρων θα είναι το ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που ωστόσο συναντά τις αντιδράσεις κρατών που εξαρτώνται από αυτό και δεν μπορούν σύντομα να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Η Ουγγαρία ήταν εκείνη η χώρα που αντέδρασε κάθετα στο εμπάργκο καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από προμήθειες από τη Ρωσία, κάτι άλλωστε που έχει κάνει και για το θέμα των πληρωμών για το φυσικό αέριο.
Με βάση δημοσιεύματα σχετική απροθυμία εξέφρασαν κι άλλες χώρες. Η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία -σύμφωνα με την ισπανική El Pais-, ζήτησαν να επιτραπούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το φθινόπωρο ή ακόμη και τον χειμώνα, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές, αλλά και να αντιμετωπίσουν μια νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας το επόμενο φθινόπωρο.
Βέβαια η Γερμανία που μέχρι πρότινος προμηθευόταν το 35% των αναγκών της από τη Ρωσία έδωσε τον τόνο καθώς τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά σταδιακά. Σήμερα, μετά από κινήσεις, καλύπτει μόλις το 12% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας IW, που εδρεύει στην Κολωνία, τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου στη Γερμανία από τη Ρωσία διακινούνται μέσω του αγωγού «Družba» (Φιλία) μέσω του διυλιστηρίου στην πόλη Σβεντ της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Το διυλιστήριο στο Σβεντ ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft, αλλά το Βερολίνο σκοπεύει να το απαλλοτριώσει, όπως έκανε τον περασμένο μήνα με τη γερμανική θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom με τον νέο νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια. Εάν γίνει αλλαγή φορέα, το διυλιστήριο θα τροφοδοτείται με αργό πετρέλαιο που θα φτάνει με τάνκερ στο λιμάνι του Ρόστοκ από τις αρχές Ιουνίου.
Πλαφόν
Σημειώνεται ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, στην πρόσφατη σύνοδο της G7, στην Ουάσιγκτον, είχε συμβουλεύσει τους Ευρωπαίους εταίρους της αντί να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, να υποδείξουν στη Μόσχα ένα πλαφόν στην τιμή, πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε το ρωσικό πετρέλαιο σε άλλες αγορές ενώ βέβαια προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν και οι άλλες χώρες -εκτός Ε.Ε.- να συμφωνήσουν να μην αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές πάνω από τα ανώτατα όρια που θα έχουν θεσπιστεί.