Μενού Ροή
Έρχεται “λιοπύρι” στις τιμές των καυσίμων - Προβλέψεις για 2,37 ευρώ/ λιτρο στην αμόλυβδη στην Αττική

Μέχρι και 10 λεπτά παραπάνω, στα 2,37 ευρώ ανά λίτρο, από 2,27 τώρα, με βάση τη μέση τιμή που δίνει το Υπ. Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι τιμές της αμόλυβδης ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου με τις τιμές βέβαια σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά ήδη να ξεπερνούν τα 2,60 ευρώ/ λίτρο.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ την Τρίτη το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδι που “παίζεται” εκτός Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή Ιταλίας - Ελλάδος, κι έχει στόχο την άνοδο των τιμών.

Κερδοσκοπία

Βέβαια πιέσεις ασκεί και η συγκυρία με τα μέτρα κατά της Ρωσίας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι άλλο ένα στέλεχος της εγχώριας αγοράς ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Σερραϊκής Γαλακτοβιομηχανίας  “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ” κ. Παναγιώτης Τσινάβος, με την ευκαιρία παρουσίασης της νέας Μονάδας Βιοαερίου και παραγωγής ΑΠΕ, μίας επένδυσης 6 εκατ. ευρώ που πρόσφατα ολοκληρώθηκε έκανε λόγο για “πάρτι” κερδοσκοπίας διεθνώς.

“Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της πρώτης ύλης και η κερδοσκοπική άνοδος των τιμών στην ενέργεια, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και, δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Εμείς, επειδή το παραγωγικό μας κόστος αυξήθηκε κατά 20% και πλέον, αναγκαστήκαμε με δύο αναπροσαρμογές, να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας κατά περίπου 10%. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών μας, αλλά ελπίζουμε ότι θα μας αποδώσει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς”, είπε ο κ. Τσινάβος.

Ο πρόεδρος της “ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ” συμπλήρωσε πως τα ισχυρά φαινόμενα κερδοσκοπίας δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά από το κράτος, οπότε το πρόβλημα θα ρυθμιστεί αναγκαστικά από την ίδια την αγορά, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης.

“Θεωρώ ότι είναι η αντίδραση όσων έχασαν στην κρίση και στην πανδημία και ελέγχουν τις αλυσίδας τροφοδοσίας διεθνώς. Προσπαθούν να κερδίσουν και να αναπληρώσουν όσα έχασαν. Έτσι οι τιμές ανέβηκαν 100% αρκετά πριν από την έναρξη του πολέμου. Κρύβουν προϊόντα και τα δίνουν όποτε θέλουν. Υπάρχει π.χ. συσσώρευση από πρωτεΐνες ή από σκόνη γάλα, αλλά δεν τα δίνουν για να ανέβει η τιμή. Δυστυχώς ζούμε σε ελεύθερη αγορά και σκληρή και κανένα υπουργείο δεν μπόρεσε να τα καταφέρει αποτελεσματικά στον έλεγχο της αγοράς. Δεν εγινε καμια αποτελεσματική παρέμβαση” συμπλήρωσε.

Πάντως ο επικεφαλής της “ΚΡΙ ΚΡΙ” εξέφρασε την ελπίδα οτι οι πληθωριστικές πιέσεις θα καμφθούν σχετικά σύντομα, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αναγκαστικά,  μείωση των τιμών στα ράφια της λιανικής .

Οι τιμές στο πετρέλαιο

Πάντως ήδη οι τιμές στο πετρέλαιο τραβούν την ανηφόρα με το μπρεντ να έχει ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη και τιμές  στα 136- 137 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, τότε βέβαια συμπληρώνει το παζλ της ανόδου των τιμών.

Βέβαια όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ οι αυξημένες τιμές “φρενάρουν” την κατανάλωση ειδικά τα Σαββατοκύριακα, κάνοντας λόγο για πτώση στη ζήτηση τις μέρες αργιών που φτάνουν το 30-40%.

Γενικά πάντως το Μάιο “φρέναρε” η αγορά που στην αρχή του έτους κινούνταν με διψήφια ποσοστά ανόδου. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ο Μάιος καταγράφει μονοψήφια αύξηση  για τη βενζίνη και το πετρελαίου κίνησης με ποσοστά αύξησης γύρω στο 6% με 8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Φυσικό αέριο

Μόνη ελπίδα βέβαια αποτελεί η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου καθώς η τιμή του στην προθεσμιακή αγορά των TTF της  Ολλανδίας κινείται κάτω  από τα 90  ευρώ ανά Mwh και συγκεκριμένα χθες ήταν στα 86,88 ευρώ ανά Mwh. Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου την ημέρα της πολεμικής  σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εκτινάχθηκε στα 133,04 ευρώ. Το ράλι  ανόδου  κορυφώθηκε  στις 7 Μαρτίου που έφθασε τα 228,5 ευρώ ανά Mwh .

Μετά  το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου αρχίζει η σταδιακή αποκλιμάκωση  των τιμών  του φυσικού αερίου μέχρι σήμερα υποχωρώντας αισθητά κάτω από τα 100 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αέριο  έχει μειωθεί κατά  66%  από τα  υψηλά  επίπεδα  του Μαρτίου, αν και  η χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας  στο Χρηματιστήριο  Αθηνών  παραμένει  σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ. Για σήμερα η τιμή ανά Mwh  στη χονδρική σημείωσε άνοδο κατά  6,49% στα 228,13 ευρώ και μία μέρα νωρίτερα  ήταν στα 214,23 ευρώ ανά Mwh  με άνοδο κατά 12,8%.

Η μέση τιμή στις  χώρες της ΕΕ ήταν στα 210  ευρώ με την Ελλάδα να παραμένει  στις πρώτες θέσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας