Μενού Ροή
Η ΕΕ αναζητά ενέργεια σε απολυταρχικές χώρες

Καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώνονται και ο καλοκαιρινός καύσωνας σύντομα θα αντικατασταθεί από το χειμωνιάτικο κρύο, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως το Αζερμπαϊτζάν, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την ευρωπαϊκή ενέργεια πρόκειται να προέλθουν από χώρες με μακροχρόνιες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαδεδομένα ζητήματα δημοκρατίας.

Αυτές οι ανησυχίες συχνά ξεχνιούνται κατά τη διάρκεια των ενεργειακών συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και ξένων εκπροσώπων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαυεντ Αλ Ναχιάν πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στη Γαλλία από τη Δευτέρα έως την Τρίτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου των Εμιράτων στο εξωτερικό και έγινε δεκτός από τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τα Ηλύσια να επιλέγουν την «κρατική επίσκεψη», την υψηλότερη μορφή υποδοχής ενός ξένου αρχηγού κράτους.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο χώρες σύναψαν ενεργειακή συμφωνία για τη διασφάλιση του γαλλικού ενεργειακού εφοδιασμού. Η εταιρική σχέση αποσκοπεί επίσης «στον εντοπισμό κοινών επενδυτικών σχεδίων στη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή αλλού στον κόσμο στους τομείς του υδρογόνου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή της πυρηνικής ενέργειας», εξήγησε το υπουργείο ενεργειακής μετάβασης.

Ο Σεμπαστιάν Μπουσουά, ερευνητής στις ευρωαραβικές σχέσεις που συνδέεται με το Université Libre de Bruxelles, δήλωσε στη EURACTIV France ότι «αυτό αντανακλά μια εξαιρετικά ισχυρή σχέση, πρωτίστως στρατιωτική και στρατηγική», αλλά και «μια μακροχρόνια οικονομική, πολιτική, διπλωματική και στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Στις 15 Μαΐου, λίγο μετά την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, ο Μακρόν παρέστη στην κηδεία του Χαλίφα μπιν Ζαιγέντ, αδελφού του προέδρου και προκατόχου του στην ηγεσία της ομοσπονδίας.

Με αυτού του είδους την υποδοχή και τη σχέση, «η Γαλλία και η Ευρώπη γέρνουν προς την realpolitik», δήλωσε ο Μπουσουά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμέτωπη με την ανάγκη «να διαφοροποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πόρους μας, ιδίως τους ενεργειακούς πόρους», η Γαλλία «ενδιαφέρεται περισσότερο για την ενεργειακή της κυριαρχία παρά για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πράγματι, η Γαλλία και τα Εμιράτα δεν μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για τις σχέσεις με τη Συρία. «Τα Εμιράτα ζητούν την εξομάλυνση των σχέσεων με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και παραβιάζουν εδώ και χρόνια όλες τις διεθνείς κυρώσεις», εξηγεί ο Μπουσουά. Μαζί με τη Ρωσία, τα ΗΑΕ είναι ένα από τα μοναδικά κράτη που ζητούν αυτή την εξομάλυνση, ενώ η Γαλλία είναι αντίθετη σε αυτήν.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακτιβιστές, δικηγόροι, καθηγητές, φοιτητές και άνθρωποι που θεωρούνται επικριτικοί συλλαμβάνονται, διώκονται και κρατούνται».

Επιπλέον, πολλά εγκλήματα επισύρουν τη θανατική ποινή και αναγνωρίζεται ως ένα «μη ελεύθερο» αυταρχικό κράτος.

Αζερμπαϊτζάν

Ωστόσο, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αναζητά ενεργειακές προμήθειες από εταίρους με όχι και τόσο τέλειο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη Δευτέρα, η ΕΕ υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ταξίδεψαν για να συναντηθούν με τον αυταρχικό κυβερνήτη της χώρας, τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, στο Μπακού.

Μετά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θα ακολουθήσει την Τρίτη το λεγόμενο «Συμβούλιο Συνεργασίας», όπου οι δύο εταίροι πρόκειται να «επανεξετάσουν τις συνολικές σχέσεις και να συζητήσουν πιθανούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για συνεργασία στο μέλλον».

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, το πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027.

Σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τώρα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, από 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021 σε αναμενόμενα 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022.

Εν τω μεταξύ, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να απουσιάζουν εντελώς από τις συναντήσεις που επικεντρώνονται στην εξασφάλιση περισσότερης ενέργειας το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV εάν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Μαΐου μεταξύ του επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της Ένωσης Σίμσον και άλλων ανώτερων αξιωματούχων και εκπροσώπων του Μπακού, η ΕΕ έθεσε το ζήτημα των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «αυτή η ειδική συνάντηση επικεντρώθηκε ειδικά στην ενεργειακή συνεργασία».

«Η ΕΕ θέτει συστηματικά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους σχετικούς διαλόγους με το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσει να το πράττει», προστίθεται.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ή ο διπλωματικός βραχίονας της ΕΕ, η ΕΥΕΔ, διαθέτουν συγκεκριμένο μηχανισμό για να διασφαλίσουν ότι η αυξημένη ροή ευρωπαϊκών χρημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν για την πληρωμή του φυσικού αερίου, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν ασκεί έλεγχο στις δαπάνες των εμπορικών εσόδων μιας τρίτης χώρας από νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Στην τελευταία της έκθεση για τη χώρα από το 2021, η Διεθνής Αμνηστία που παρακολουθεί τα δικαιώματα δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία λογοδοσία για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020 και των επακόλουθων συνεπειών της».

«Οι διώξεις και η παρενόχληση των επικριτών της κυβέρνησης συνεχίστηκαν. Ειρηνικές διαμαρτυρίες διαλύθηκαν βίαια. Οι αυθαίρετοι περιορισμοί συνέχισαν να παραλύουν το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΜΚΟ. Η βία με βάση το φύλο και τα βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση παρέμειναν ευρέως διαδεδομένα», προστίθεται.

Επίσης, δεν αναφέρθηκε το σκάνδαλο με τα πλυντήρια του Αζερμπαϊτζάν, όπου μια διεθνής δημοσιογραφική έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών και εταιρειών και χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν Ευρωπαίοι πολιτικοί σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν τη φήμη της χώρας και να ασκήσουν λόμπι υπέρ τους.

Ανθρώπινα δικαιώματα: λείπουν

Δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες ή τη δημοκρατία στη νέα εξωτερική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ από τον Μάιο, τη διεθνή διάσταση του ευρύτερου σχεδίου REPowerEU της ένωσης για την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στον απόηχο της καταστροφικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν αυτό συνάδει με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο για την περίοδο 2020-2024, ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι, ενώ η νέα στρατηγική «επικεντρώνεται στην ενέργεια και δεν αναφέρεται ρητά (για λόγους συντομίας) στα ανθρώπινα δικαιώματα», περιλαμβάνει αναφορά σε «μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση» σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας