Μενού Ροή
Μηδενίζει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας η Βρετανία

Προχωρά ο βρετανικός στόχος για μηδενισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας που ανακοινώθηκαν ακριβώς έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι εισαγωγές από τη Ρωσία είχαν μειωθεί τον Ιούνιο κατά 97% και περιορίστηκαν σε μόλις 33 εκατ. στερλίνες.

Τα στοιχεία, γράφει ο Guardian, δείχνουν ότι η Βρετανία βρίσκεται εντός του στόχου να μηδενίσει έως το τέλος του χρόνου τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και λίγο αργότερα και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στα προηγούμενα χρόνια οι βρετανικές εισαγωγές ρωσικών καυσίμων κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στις 499 εκατ. στερλίνες ετησίως -- αρχεία τηρούνται από το 1997. Για αντιστάθμιση, η χώρα αύξησε τις εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου από Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ολλανδία και Βέλγιο.

Οι εισαγωγές άλλων ρωσικών προϊόντων - συμπεριλαμβανομένης της βότκας - έχουν επίσης καταποντιστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εξάλλου, στο πλαίσιο των κυρώσεων έχουν απαγορευτεί οι συναλλαγές σε μια σειρά προϊόντων, όπως σε σίδηρο και χάλυβα, ασήμι, χρυσό, ξυλεία και είδη πολυτελείας, ενώ έχουν επιβληθεί υψηλοί πρόσθετοι δασμοί σε άλλα είδη.

Απότομα μειώθηκαν και οι βρετανικές εξαγωγές στη Ρωσία, όμως σε μικρότερο βαθμό από τις εισαγωγές, καθώς ορισμένα αγαθά – όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα – εξαιρούνται από το καθεστώς κυρώσεων.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 83 εκατ. στερλίνες τον Ιούνιο, καταγράφοντας πτώση 67% σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο των 251 εκατ. στερλινών τη χρονιά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Τα χημικά ήταν το μόνο προϊόν που εξήχθη στη Ρωσία με αυξητικούς ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο, με αναβαθμισμένες συναλλαγές κατά 39,1 εκατ. στερλίνες (αύξηση 61,8%) που οφείλονται στις εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Στη μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών προς τη Ρωσία, εξηγεί η Στατιστική Υπηρεσία ONS, δεν έχουν οδηγήσει μόνο οι κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο στη Μόσχα, αλλά «πιθανώς και οι αυτο-κυρώσεις, καθώς οι έμποροι αναζητούν οικειοθελώς εναλλακτικές λύσεις για τα ρωσικά προϊόντα».

Ακολουθήστε το Euro

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας