Μενού Ροή
Το κάλεσμα στην ΕΕ να βοηθήσει να διατηρηθούν ζεστά τα Δυτικά Βαλκάνια αυτό το χειμώνα αυξάνεται

Ο διευθυντής της αλβανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας (KESH), Ergys Verhdo, ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης, ενώνοντας τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και άλλων περιφερειακών ηγετών, καθώς οι φόβοι για υψηλές τιμές και πτώση της θερμοκρασίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Η Αλβανία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, χρησιμοποιεί λίγη υδροηλεκτρική ενέργεια και εισάγει ενέργεια από ορυκτά καύσιμα από τους γείτονές της. Ωστόσο, το 2022 ήταν ιδιαίτερα ξηρό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα νερού στα κύρια φράγματα και τους ταμιευτήρες της χώρας να είναι χαμηλά, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

«Η κατάσταση είναι φυσιολογική προς το παρόν, αλλά αν δεν υπάρξει βροχή, η κατάσταση θα είναι προβληματική και η τιμή είναι πολύ υψηλή. Υπάρχει έντονη έλλειψη ενέργειας 4 γιγαβατώρες στην περιοχή- πολλές γεννήτριες έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω επισκευών, οπότε η έλλειψη ενέργειας στην αγορά οδηγεί σε υψηλές τιμές», εξήγησε.

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο κύριος θερμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, με την παραγωγή να μην επαρκεί σήμερα για να συντηρήσει ακόμη και την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Κοσσυφοπεδίου, Χεκουράν Μουράτι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδοτήσει τους πολίτες με ένα μέτρο που διπλασιάζει και επιστρέφει την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς τους.

«Για παράδειγμα, αν τον περασμένο Σεπτέμβριο δαπανήθηκαν 1.000 κιλοβατώρες και φέτος 900, μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε εξοικονόμηση 100 κιλοβατωρών ή 10%. Για αυτό το ποσοστό, θα υποστηρίξουμε την επιδότηση του λογαριασμού κατά 20%. Διπλάσια εξοικονόμηση από την εξοικονόμηση που έκαναν οι πολίτες», είπε.

Ενώ η τιμή του αλβανικού ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει ακόμη αυξηθεί σημαντικά, αλλά αυτό οφείλεται στις επιδοτήσεις από το κράτος και μπορεί να αλλάξει προς το τέλος του χειμώνα.

«Για να μπορέσουμε να εισέλθουμε στην αγορά, να εξασφαλίσουμε την ποσότητα ενέργειας που λείπει από την παραγωγή, σήμερα μιλάμε για ένα ποσό 300 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Η KESH το αντιμετώπισε καλύτερα με δικά της κεφάλαια μέχρι τον Ιούλιο- το κράτος παρενέβη για να βοηθήσει με την εισφορά αυτού του κεφαλαίου», δήλωσε ο Βέρντο.

Όσον αφορά το αν η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος, ο Βέρντο είπε ότι αν η ενέργεια παραμείνει πάνω από 800 KW, δεν θα υπάρξει διακοπή, καθώς μπορεί να καλυφθεί τοπικά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα χαμηλά επίπεδα βροχής μεταξύ του Ιουνίου 2021 και σήμερα «δεν έχουν συμβεί ποτέ στην ιστορία της εταιρείας ενέργειας».

Την Παρασκευή, η KESH κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση σβήνοντας μόνο δύο φώτα για τέσσερις ώρες καθημερινά, εξοικονομώντας περίπου 3.500 MW/h.

«Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι χαμηλότερος σβήνοντας δύο φώτα για τέσσερις ώρες καθημερινά. Αυτό θα μεταφραστεί σε 58,4 kw/h εξοικονόμησης ετησίως και 654 λεκ (5 ευρώ) λιγότερα στο λογαριασμό σας», ανέφερε το KESH σε ενημερωτικό βίντεο.

Στην Σύνοδο Κορυφής στο Βελιγράδι την Παρασκευή της πρωτοβουλίας Ανοιχτά Βαλκάνια, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κάλεσαν την ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες τους σε θέματα ενέργειας.

«Πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας. Είδαμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ. Η μερική βοήθεια ή η στήριξη για την αγορά της απαραίτητης ενέργειας θα είναι σημαντική και εξαιρετική για όλες τις χώρες μας. Είναι επίσης μια αναγκαιότητα για να επιβιώσουμε το χειμώνα», δήλωσε ο Βούτσιτς, μιλώντας για τις ανησυχίες σχετικά με τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο Ράμα ήταν λιγότερο μετρημένος στα σχόλιά του, επικρίνοντας την ΕΕ για την προσέγγισή της να βοηθά τις χώρες που ελπίζουν να γίνουν μέλη της ΕΕ σε περιόδους κρίσης.

«Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει το ντροπιαστικό που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μαζί μας. Όλοι θυμούνται πολύ καλά πώς οι βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να τρέξουν στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία για να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης νοσηλευτών και γιατρών για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Ράμα.

«Η ΕΕ κλείστηκε στον εαυτό της και έβλεπε μόνο μέσα στα τείχη του δικού της κάστρου και οι ηγέτες της ΕΕ αποδέχθηκαν ότι αυτό ήταν ντροπή», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας