Έρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Φάνη Ζωγράφου, Μαριάννας Κοκονέζη, Αθανασίου Ψάλτη
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 άρχισε να αυξάνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, σε σχέση με το κόστος παραγωγής από άνθρακα. Ο δεύτερος, είχε αύξηση 100%, σε καμία όμως περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αυξήσεις 400% του φυσικού αερίου. Η στροφή των κρατών-μελών προς τον φθηνότερο άνθρακα έναντι του ακριβότερου αερίου, έχει όλες τις αρνητικές συνέπειες στην αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Ανάγκη αύξησης επενδύσεων σε ΑΠΕ
Οι μέσες παγκόσμιες ετήσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στα δίκτυα ηλεκτρισμού αυξάνονται με ανάλογους ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες μηδενικού άνθρακα. Την τρέχουσα δεκαετία 2021-2030 είναι αναγκαίο να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και να διπλασιαστούν σε ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις θα απαιτηθούν την επόμενη δεκαετία 2031-2040.
Χάνει την αγορά της Ε.Ε. η Ρωσία
Ρουμανία, Ολλανδία, Δανία, Μ. Βρετανία και Κροατία στηρίζονται σημαντικά σε εγχώρια κοιτάσματα αερίου (γιατί η Ελλάδα δεν θέλει;). Φινλανδία και Γερμανία, στις χώρες με τη μικρότερη μείωση εξάρτησης από τη Ρωσία. Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία με ικανοποιητικούς ρυθμούς μείωσης της εξάρτησης. Ισπανία και Πορτογαλία, καμία εξάρτηση. Το χειρότερο για τη Ρωσία είναι ότι χάνει τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη αγορά εξαγωγών της, την Ε.Ε.
Μεγαλύτερη κατά 70% η παραγωγή LNG
Για όσους νομίζουν ότι είναι περιττό το ελληνικό φυσικό αέριο… Η Baker Hughes, για την επόμενη δεκαετία, προβλέπει αύξηση κατά 70% στην παγκόσμια παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το 2021 η τεχνολογία BKR χρησιμοποιήθηκε από το σύνολο των 460 εκατ. μετρικών τόνων (ΜΜΤ), στους 420 ΜΜΤ (το 91% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας LNG). Το 2030 θα αυξηθούν οι παγκόσμιες υποδομές στους 800 ΜΜΤ.
Αναδιάταξη στους τομείς απασχόλησης
Περισσότεροι από 65 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον ενεργειακό τομέα, σχεδόν το 2% της παγκόσμιας απασχόλησης. Οι μισοί απασχολούνται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Οι εξελίξεις στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα απασχόλησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα της Δύσης, που καλείται να τα αντιμετωπίσει.
Επώδυνη κρίση για το 10% των Ελλήνων
Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βιώνουν επώδυνα την ενεργειακή κρίση με αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και καύσιμα. Ως ποσοστό της συνολικής οικογενειακής κατανάλωσης, οι χειρότερες επιπτώσεις συναντώνται στην Τσεχία (16%) και οι μικρότερες στη Φινλανδία (6%), ενώ στην Ελλάδα είναι στο 10%.