Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα βρεθεί στη Μεσοχώρα Τρικάλων όπου και θα επιθεωρήσει τις εργασίες για την επανεκκίνηση του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού. Ένα έργο που για 35 χρόνια βρίσκεται στον πάγο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ να είναι έτοιμος από το 2011. Ο κ. Σκρέκας αναμένεται να αναγγείλει το «ξεκλείδωμα» του έργου της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 161 MW, το οποίο θα παράγει ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 360 GWh.
Μετά από 35 χρόνια ασταμάτητης διαμάχης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», με οκτώ ακυρωτικές αποφάσεις, επτά από το ΣτΕ και μία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν δρομολογηθεί μία σειρά κινήσεις των αρμόδιων υπουργείων, περιφερειακών υπηρεσιών και της ΔΕΗ με στόχο το "ξεκλείδωμα" του έργου.
Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των εκατομμυρίων κυβικών νερού από την περιοχή.
Ο σύλλογος προ μηνών κατέθεσε και νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της νέας Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Δεκέμβριο για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.
Το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του Αχελώου, στη θέση Ρομωσέικα και είναι έργο ταμίευσης και υδροηλεκτρικής αξιοποίησης, ισχύος 161,6 MW. Η θέση του φράγματος απέχει 2 χλμ νοτιοδυτικά του οικισμού της Μεσοχώρας και ο σταθμός παραγωγής του υδροηλεκτρικού έργου 1 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Γλίστρα. Το έργο αποτελείται από ταμιευτήρα 7,8 χλμ, φράγμα ύψους 150 μ. από την κοίτη του ποταμού, σήραγγα εκτροπής 645 μ., μικρό ΥΗΣ στον πόδα του φράγματος, ισχύος 1570 KW, σήραγγα προσαγωγής ύδατος μεταξύ Μεσοχώρας και Γλίστρας 7,4 χλμ και σταθμό παραγωγής στη Γλίστρα, με δύο μονάδες, ισχύος 80 MW η κάθε μία.
Η ΔΕΗ
Όπως εκτιμά η ΔEΗ στην Έκθεση για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022 «βάσει της έως σήμερα εξέλιξης των ενεργειών για την επικαιροποίηση της Άδειας Εγκατάστασης του Έργου και για την ολοκλήρωση των ενεργειών από τους αρμόδιους τοπικούς Φορείς και Αρχές, σχετικά με την εκπλήρωση από τη ΔΕΗ των όρων της ΑΕΠΟ, που αποτελούν προϋπόθεση για την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής, η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026».
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ: «Συνεχίζεται όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη ΔΕΗ ώστε, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους αρμόδιους Φορείς και Αρχές, η έμφραξη να καταστεί εφικτή εντός του 2024, με λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2025»
Η συνολική δαπάνη για το έργο στις 30 Ιουνίου 2022 (μετά από απομειώσεις ύψους 8 εκατ.) ανέρχεται σε 282 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 81,4 εκατ. περίπου, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων απαλλοτριώσεων τόσο στην περιοχή των έργων όσο στην περιοχή μετεγκατάστασης του νέου οικισμού