Οι διαμάχες στη γερμανική κυβέρνηση μεταξύ των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να μην καταφέρνει να καταλήξει σε συμβιβασμό.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε την Κυριακή με τον υπουργό Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.
Ενώ αρχικά η Γερμανία προέβλεπε το κλείσιμο του τελευταίου πυρηνικού σταθμού της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν έκτοτε αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, ιδίως προς τους Πράσινους, να αλλάξει πορεία.
Στο συνέδριο των Πρασίνων αυτό το Σαββατοκύριακο, το παραδοσιακά αντιπυρηνικό κόμμα υπέκυψε στις πιέσεις και ψήφισε υπέρ της παράτασης της διάρκειας λειτουργίας των εργοστασίων μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, οι Πράσινοι καθόρισαν επίσης ορισμένες «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να ξεπεραστούν σε καμία περίπτωση -όπως η αγορά νέων πυρηνικών καυσίμων για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια περισσότερο- μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από το φιλελεύθερο FDP.
«Όταν πρόκειται για την αποτροπή ζημιών για τη χώρα μας, τη μείωση των καταστροφικά υψηλών τιμών ενέργειας, την αποτροπή των μπλακ άουτ – δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για μένα», δήλωσε στην Die Welt. Αυτό δεν έχει να κάνει «με την κομματική πολιτική», πρόσθεσε.
Το FDP ζητά να παραμείνουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία μέχρι το 2024 και να παραμείνουν ακόμη περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες στο δίκτυο για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε αντεπιτέθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ώθηση του FDP οφείλεται κυρίως στις κακές επιδόσεις του στις πρόσφατες εκλογές.
«Δεν πρόκειται για τον πόνο των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά για τη λήψη των σωστών αποφάσεων για τη χώρα μας και την ανάληψη ευθύνης», δήλωσε η ίδια.
Το FDP έχει υποστεί ήττα στις τέσσερις πιο πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και μάλιστα έπεσε κάτω από το όριο του 5% στις εκλογές στην Κάτω Σαξονία στις 9 Οκτωβρίου, χάνοντας έτσι όλες τις έδρες του στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Πηγή: euractiv.gr