«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε προτείνει εγκαίρως να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου υπενθυμίζοντας ότι: «Ήμουν από τους πρώτους ηγέτες που έθιξαν από τον περασμένο Μάρτιο το θέμα της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία και είχα ζητήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή παρέμβαση για ένα πλαφόν. Μέχρι χθες, υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από κάποιες χώρες αλλά πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πιο καχύποπτους και έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.
Ο διάβολος εδώ πράγματι κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας τόνισε. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι 100% σίγουρος θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, ωστόσο έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες. Δεν θέλουμε το θέμα να επιστρέψει σε επίπεδο ηγετών. Σκοπός μας είναι έχοντας δώσει κατεύθυνση να λυθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών. Αν γυρίσει το θέμα σε εμάς θα είναι σίγουρα μια κακή εξέλιξη γιατί θα σημαίνει ότι έχει προκύψει απρόβλεπτη δυσκολία που δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν οι υπουργοί.
Στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση στήριζε και θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας.
"Ασχέτως των παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα νοικοκυριά", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Αυτό το βλέπει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση, που βλέπει στον λογαριασμό τι θα πλήρωνε και τι πληρώνει. Είναι όμως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 200 ή 300 ευρώ η μεγαβατώρα και διαφορετικό να είναι στα 115 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση", εκτίμησε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την παρατηρούμενη κάμψη των τιμών του φυσικού αερίου, αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι οι αγορές διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παρέμβει.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα νέων μέτρων, αρκέστηκε να πει ότι πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη, οπότε καλό είναι να μην προτρέχουμε. Αλλωστε, θύμισε, η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι ευμετάβλητη.
Εχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να κρατάμε εφεδρείες αλλά και να μένουμε συνεπείς στον στόχο του προϋπολογισμού. Δεν θα ξεφύγουμε από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022. Η συγκυρία είναι δύσκολη, είδαμε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς τιμωρήθηκε μια χώρα που ανήκει στους G7, γιατί έκανε παροχές χωρίς να ξεκαθαρίσει πού θα βρει τους πόρους.
Υπογράμμισε τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι "φιλοδοξούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που χτίζεται στην ενέργεια".