Τους δυο νέους έκτακτους φόρους που θα μπουν στην αγορά ενέργειας και θα ενισχύσουν το Ταμειο Ενεργειακής Μετάβασης περιέγραψε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του χθες στον Αντ1.
“Πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του ’23” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο ποσό του έκτακτου φόρου από τους ηλεκτροπαραγωγούς ότι “η ανεξάρτητη αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών κοντά στα 400 εκατομμύρια. Είναι βεβαιωμένο πια αυτό το ποσό, όπως βεβαιωμένη είναι και η φορολόγηση του 90% του ποσού αυτού, όπως αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας.
Προσθέστε σε αυτό ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, το οποίο έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή, από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Και την Να σας πω κάτι τελευταίο για αυτό, κ. Χατζηνικολάου. Καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδος δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φορολογήσει υπερκέρδη και πάντως καμία χώρα δεν έβαλε συντελεστή 90%, όπως βάλαμε εμείς” συμπλήρωσε.
Πίστωση κονδυλίων κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειαςΠάντως σύσσωμη η αγορά έχει ενστάσεις σε σχέση με τον όλο σχεδιασμό τόσο των έκτακτων φόρων ως αναμένετο, αλλά και συνολικά. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ και τη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη καταβολή των κονδυλίων για τη χορήγηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας.
“Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο των κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, όσο και το γεγονός ότι η καταβολή των αναλογούντων κονδυλίων πραγματοποιήθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται αντιληπτό ότι οι προμηθευτές, οι οποίοι προχώρησαν στην προσήκουσα πίστωση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης του Σεπτεμβρίου, κλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να καλύψουν εξ ολοκλήρου μέσω ιδίων κεφαλαίων, εξαιρετικά υψηλές χρηματοοικονομικές απαιτήσεις -σε όρους ρευστότητας- για τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων κατά τον εν λόγω μήνα” αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ και τονίζει:
“Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις αναφορικά με την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) επί των κονδυλίων των επιδοτήσεων, μετά την έκδοση του σχετικού τιμολογίου προς την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., εντείνουν έτι περαιτέρω τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικής ρευστότητας που καλούνται να διαχειριστούν οι Προμηθευτές, οι οποίοι συχνά υποχρεούνται να αποδώσουν στις φορολογικές αρχές ιδιαιτέρως υψηλά ποσά ΦΠΑ δίχως αυτά να τους έχουν καταβληθεί από την ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.
Εξαιρετικά σημαντικές απαιτήσεις, σε όρους ρευστότητας, έχουν ανακύψει και εξαιτίας της μη καταβολής στους προμηθευτές, έως σήμερα, οποιουδήποτε ποσού για τις πρόσθετες επιδοτήσεις μη οικιακών καταναλωτών με αγροτικές παροχές, παροχές μικρής ισχύος (έως και 35kVA) και αρτοποιεία, από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου τον Απρίλιο του 2022”.<
Ηλεκτροπαραγωγή
Επίσης, την έντονη δυσφορία τους για για την επιβολή και έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.
Εκδηλώνοντας πλέον σε συζητήσεις ανοικτά τη δυσφορία τους, στέκονται, στο ότι με τις κινήσεις αυτές της πολιτείας δημιουργείται ένα κλίμα αστάθειας και “δυσάρεστων εκπλήξεων” στο χώρο του επιχειρείν που δε δικαιολογείται ούτε από τις έκτακτες συνθήκες, ούτε από τους θεσμοθετημένους κανόνες. Επίσης “φωτογραφίζουν” έλλειψη επικοινωνίας αλλά και ένα άτυπο “blame game” - μπαλάκι ευθυνών - ώστε να αποκρουστούν κριτικές στη διαχείριση της κρίσης.
Ο κλάδος καυσίμωνΑλλά και από την αγορά πετρελαιοειδών καταγράφονται ενστάσεις σε σχέση με την έκτακτη φορολογία. Αν και σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Συγκεντρωτικά Στοιχεία και Αριθμοδείκτες του Κλάδου Εμπορίας Πετρελαιοειδών για το έτος 2021», τα καθαρά κέρδη του κλάδου (μετά φόρων) κυμάνθηκαν σε θετικό επίπεδο και διαμορφώθηκαν σε 44,7 εκατ. ευρώ το 2021, από ζημιές 33,7 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 232,5%, παράγοντες του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σημειώνουν ότι 2020, έτος που συνιστά βάση σύγκρισης για την ποσοστιαία μεταβολή των αποτελεσμάτων του 2021, αποτελεί -όπως όλοι γνωρίζουμε- έτος πανδημίας, κατά το οποίο η παγκόσμια οικονομία λειτούργησε κάτω από δυσμενέστατες και πρωτόγνωρες συνθήκες, με τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών να σημειώνουν σημαντικές ζημιές.
Επίσης σημειώνουν με έμφαση ότι το 2021, με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάστηκε και στον Κλάδο Εμπορίας Πετρελαιοειδών μια σχετική διόρθωση, η οποία, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επίτευξη «υπερκερδών». Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση κατά 232,5% που αφορά στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το 2021 (σε σχέση με το 2020), συνιστούν μείωση κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Ξεκαθαρίζουν, δε, ότι τα τελευταία 10 χρόνια (2011 – 2021) ο Κλάδος παρουσιάζει σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση τα αεροπορικά καύσιμα. Μελετώντας κανείς τα στοιχεία μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως τα κέρδη που σημειώνουν ορισμένες εταιρίες το 2021 προέρχονται αμιγώς είτε από εξαγωγικές δραστηριότητες, είτε από την πώληση αεροπορικών καυσίμων, και όχι από τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά.