Μενού Ροή
Κομισιόν προς Κυβέρνηση: Όχι σε ενεργειακές επιδοτήσεις για όλους - Μόνο για ευάλωτους

Κριτική για το πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ασκεί η Κομισιόν στην πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, που πάντως άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κάνει σημαντικές παρατηρήσεις για σημεία που δημιουργούν κινδύνους.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ασκεί κριτική για το πλαίσιο μέτρων που ένεκα της ενεργειακής κρίσης έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση. Ουσιαστικά τονίζει ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκούντως στοχευμένα με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυση της στήριξης σε κοινωνικές ομάδες που δεν την είχαν και τόσο ανάγκη.  Να σημειωθεί ότι εσχάτως η συγκεκριμένη παρατήρηση γίνεται μόνιμη επωδός στα χείλη κοινοτικών αξιωματούχων. “Τα περισσότερα από τα μέτρα για την ενέργεια δεν φαίνεται να είναι στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις” ανέφερε η Κομισιόν σημειώνοντας ότι δεν συντελούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Υπενθυμίζει μάλιστα  την σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 για μέτρα “προσωρινά και στοχευμένα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.  Όπως μάλιστα τονίζει η Κομισιόν με το πλέγμα των οριζόντιων επιδοτήσεων “καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των τιμών και ως εκ τούτου μειώνεται η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε σχέση με τις τιμές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις γίνονται και για  τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των καυσίμων “καθώς επωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών”.  Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί θετικές τις πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική στήριξης των νοικοκυριών με αιχμή το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου πλέον υπάρχει κλιμάκωση και διασύνδεση με δράσεις εξοικονόμησης.

Οι αβεβαιότητες από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Ασφαλή χαρακτηρίζει την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) τονίζοντας ωστόσο, πως για το επόμενο έτος εντοπίζονται “σημαντικές αβεβαιότητες” που αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.  Οι συγκεκριμένες αβεβαιότητες, μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις όπως υπογραμμίζει το ΓΠΚΒ. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα για τον πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας