Σε ρυθμούς Χριστουγέννων μπαίνει σιγά - σιγά η Ευρώπη με τις αγορές στις μεγάλες πόλεις να γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνουν την γιορτινή διακόσμηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Βερόνα με τους πολίτες να απολαμβάνουν ζεστό κρασί και να κάνουν τα ψώνια τους στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.
Ωστόσο, πέρα από τους ξύλινους πάγκους της αγοράς, η ιταλική πόλη δεν έχει στολίσει όπως τα προηγούμενα χρόνια τους τους πεζόδρομούς της με λαμπερά γιορτινά φώτα, καθώς οι αξιωματούχοι εγείρουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το πόσο φωτεινή θα μπορούσε να γίνει η φετινή σεζόν σε μια χρονιά πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated press σε πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι «παλεύουν» με την απόφαση αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε στολισμούς που μοιάζουν απαγορευτικοί λόγω της ενεργειακής κρίσης μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Περιορισμένοι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί» για να στείλει ένα μήνυμα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλεγγύης με τους πολίτες που στριμώχνονται από τους υψηλούς λογαριασμούς και τον πληθωρισμό ή «λαμπερά Χριστούγεννα» μετά από δύο χρόνια lockdown λόγω της πανδημίας;
«Αν δεν ανάψουν τα φώτα, μπορεί να... σβήσουν τα Χριστούγεννα», αναφέρει στο Associated press η Estrella Puerto, η οποία πουλάει παραδοσιακές ισπανικές μαντίλες, σε ένα μικρό κατάστημα στη Γρανάδα της Ισπανίας. Η ίδια συμπληρώνει ότι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια προσελκύουν καταναλωτές στις επιχειρήσεις.
Λιγότερα φώτα αστράφτουν φέτος και στον κεντρικό δέντρο της διάσημης χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, καθώς η γαλλική πόλη επιδιώκει να μειώσει τη δημόσια κατανάλωση ενέργειας κατά 10% φέτος.
«Από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο, οι αρχές των πόλεων περιορίζουν τις ώρες φωτισμού ενώ πολλοί έχουν στραφεί σε πιο ενεργειακά αποδοτικά φώτα LED ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εμπορική περιοχή της Oxford Street του Λονδίνου ελπίζει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά τα δύο τρίτα περιορίζοντας το άναμμα των φώτων της στις 3-11 μ.μ.», αναφέρει το Associated press
«Η στροφή στην οικολογία, είναι η μόνη πραγματική λύση», είπε η Μαρί Μπρεγκέ, 26 ετών, κάτοικος του Παρισιού, καθώς έκανε μια βόλτα στα Ηλύσια Πεδία, τα οποία φέτος φωτίζονται μόνο μέχρι τις 23:45, αντί για τις 2 π.μ. όπως τα περασμένα Χριστούγεννα.
«Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση είναι πραγματικότητα. Κανείς δεν θα... πληγωθεί με λιγότερους φωτισμούς φέτος», τονίζει η Μαρί Μπρεγκέ.