Προβληματισμό στην αγορά δημιουργεί η ανακίνηση της συζήτησης για πιθανή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, που αξιοποιείται για την ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ) λόγω της ελλειμματικής εικόνας που πιθανόν να παρουσιάσει ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ, με βάση όσα αναφέρει το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες..
Συγκεκριμένα η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στα 85 ευρώ/MWh σε “πράσινες” μονάδες, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα έως τον Ιανουάριο του 2021 μονάδες δημιουργεί μηνιαία “τρύπα” περίπου 30 εκατ, ευρώ στον ΕΛΑΠΕ, έστω κι αν ο ΕΛΑΠΕ των νέων έργων θα αυξάνει τα πλεονάσματά του όσο εισέρχονται και νεα εργα, εντείνει τη συζήτηση για πιθανές νέες πηγές για “κάλυψη” των όποιων ελλειμμάτων.
Βέβαια, όπως αναφέρεται στο energymag.gr, από παράγοντες της αγοράς, μια κίνηση αναζήτησης εσόδων μέσω του ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να γίνει αβίαστα, αφενός λόγω της συγκυρίας, κι αφετέρου λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση που ήδη υπάρχει σε όσους “απολαμβάνουν” ειδικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση των επιβαρύνσεων, όπως αναφέρεται, δημιουργεί νέες δυσμενείς εξελίξεις κάτι που, τονίζεται, ότι είναι εν γνώσει της κυβέρνησης.
Πάντως, η ΡΑΕ φέρεται, λόγω και της αρμοδιότητάς της βέβαια, να έχει έλθει σε επικοινωνία με το ΥΠΕΝ, για να ελέγξει το κατά πόσο υπάρχουν προθέσεις αναθεώρησης του σημερινού στατους με τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ ώστε να “ζυγίσει” τις όποιες συνέπειες στον ΕΛΑΠΕ.
Πάντως το όλο θέμα είναι κομβικό για όλη την αγορά, αλλά και για τα νοικοκυριά καθώς ήδη αντιμετωπίζεται μια δύσκολη κατάσταση από όλους λόγω φουσκωμένων τιμολογίων.
Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τη βιομηχανία ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες σχετικό υπόμνημα για τον εξορθολογισμό των μειωμένων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως τονίζεται σημαντικός αριθμός βιομηχανιών, που πληροί τις προϋποθέσεις ο τρόπος υπολογισμού για την ένταξη στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων αποκλείει από την υπαγωγή σημαντικό αριθμό ενεργοβόρων βιομηχανιών.Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται, στις περιπτώσεις βιομηχανικών εταιρειών με πολλαπλές συνδέσεις (διάσπαρτες εγκαταστάσεις – διαφορετικοί μετρητές ΔΕΔΔΗΕ) θα ήταν σκόπιμο η ανάλυση των καταναλώσεων να γίνεται με βάση τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας και όχι ανά μετρητή ΔΕΔΔΗΕ.
Να σημειωθεί ότι μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ μεταξύ άλλων απολαμβάνουν αγρότες, μεταφορές, ξενοδοχεία και κάποιες βιομηχανίες.